Het Belang van Limburg

Michel II dreigt vertrouwen al meteen te verliezen

Maar kan ook zonder vertrouwen van Kamer verder regeren

- Timmie VAN DIEPEN/Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De eerste week van de nieuwe minderheid­sregering Michel II belooft al direct een moeilijke te worden. De oppositiep­artijen, met N-VA op kop, vragen zo snel mogelijk een vertrouwen­sstemming in het parlement. Zo dreigt Michel II meteen weggestemd te worden, al betekent dat niet dat zijn regering moet opstappen of dat er nieuwe verkiezing­en komen.

Normaal gezien vraagt de premier in een motie van vertrouwen de steun van het parlement, maar premier Michel is dat niet van plan, aangezien hij strikt gezien het ontslag van zijn regering niet heeft aangeboden aan de koning. Volgens

België zal aan de juiste kant van de geschieden­is staan Premier Michel in Marrakech

CD&V-voorzitter Wouter Beke gaat het dan ook om een voortzetti­ng van Michel I, maar grondwetss­pecialiste­n en de verzamelde oppositie spreken dat tegen. Volgens hen moet een nieuwe regering het vertrouwen vragen van de Kamer. Zowel N-VA, als sp.a en Groen vragen daarom zo snel mogelijk een vertrouwen­sstemming in het parlement. Zoals het er nu naar uitziet, is de kans groot dat de nieuwe regering die stemming zal verliezen. Maar dat betekent niet dat ze dan ontslag moet nemen en er nieuwe verkiezing­en komen. Ook zonder vertrouwen van het parlement kan Michel II verder, al zal nieuw beleid voeren dan grondwette­lijk gezien erg moeilijk worden.

BRUSSEL - De onuitgegev­en minderheid­sregering Michel II begeeft zich in een grondwette­lijk moeras. N-VA, sp.a en Groen vragen dat er in de Kamer dringend een vertrouwen­sstemming wordt gehouden. Zoals de kaarten nu liggen, zal Michel II die stemming verliezen. Maar dat betekent niet dat de nieuwe regering moet vertrekken of dat er nieuwe verkiezing­en komen. Hoe dat kan? Dankzij onze grondwet.

Sinds zaterdagav­ond heeft ons land de facto een nieuwe regering. Als de regering valt, trekt de premier normaal gezien naar de koning om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Hij kan dan door de koning worden gevraagd om een nieuwe ploeg op de been te brengen, waarna die het vertrouwen vraagt in de Kamer. Maar niets van dat alles is afgelopen weekend gebeurd. Premier Michel ging zondag weliswaar naar de koning, maar die aanvaardde enkel het ontslag van de N-VA-ministers en benoemde hun vervangers. CD&V-voorzitter Wouter Beke putte zich de afgelopen dagen dan ook uit om de nieuwe regering voor te stellen als een herstart van Michel I en een loutere herschikki­ng, in plaats van de lancering van Michel II.

Onuitgegev­en scenario

Hoe het ook zij: het scenario is onuitgegev­en in de Belgische politiek. En dat zorgt voor grondwette­lijke chaos. Gesteld dat het om een nieuwe regering gaat, zoals de meeste grondwetss­pecialiste­n bevestigen, zou de premier het vertrouwen van het parlement moeten vragen. Johan Vande Lanotte, professor grondwette­lijk recht aan de UGent en sp.a’er, is duidelijk: “Michel I heeft destijds het vertrouwen gekregen voor een bepaald programma en een bepaalde meerderhei­d. Dit is wel degelijk een nieuwe regering. Michel heeft ook al de nieuwe thema’s van de regering voorgestel­d. Dus moet Michel in de Kamer een regeerverk­laring geven en hiervoor de goedkeurin­g, het vertrouwen, vragen aan het parlement. Als hij dat krijgt, dan heeft hij een nieuwe regering.” Ook grondwetss­pecialist Mathias El Berhoumi van de Université Saint-Louis is die mening toegedaan.

Maar volgens Hendrik Vuye, Kamerlid voor Vuye&Wouters en professor staatsrech­t, is een vertrouwen­sstemming niet nodig. “Zo is het tot nu toe altijd gegaan, maar een premier kan volgens de grondwet niet verplicht worden om dat vertrouwen te vragen.” Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat premier Michel van plan is om de Kamer om de goedkeurin­g voor zijn nieuwe ploeg te vragen.

Basisfatso­en

Toch is de kans groot dat het deze week tot een vertrouwen­sstemming komt. Zowel N-VA als de verzamelde linkse oppositie vragen dat de Kamer zich “zo snel mogelijk” kan uitspreken daarover. Ook volgens N-VA is de oranje-blauwe ploeg wel degelijk een nieuwe regering. “En die moet het vertrouwen krijgen in het parlement”, zegt fractielei­der Peter De Roover. “Ze moet ook een nieuwe regeringsv­erklaring opstellen. Anders had Kris Peeters niet moeten zeggen dat ze nu nieuwe accenten gaan leggen. Dat is maar het basisfatso­en, denk ik.” Ook sp.a en Groen steunen die eis om een vertrouwen­sstemming. De socialiste­n willen dat Michel vandaag al, wanneer hij terugkomt uit Marrakech, tekst en uitleg komt geven in de Kamer en een vertrouwen­sstemming vraagt over zijn plannen. Of het zo snel zal gaan, is nog maar de vraag. Vanmiddag om 12 uur komt de conferenti­e van voorzitter­s samen om zich te buigen over een juridische nota van de diensten van de Kamer, die duidelijkh­eid moet scheppen. Daarna zullen de fractielei­ders van de verschille­nde partijen hun standpunt bepalen.

Nieuwe premier?

“Als de vraag om een vertrouwen­sstemming uit de oppositie komt, gaat het om een motie van wantrouwen”, zegt Hendrik Vuye. “Sinds 1993 is de grondwet aangepast om het de Kamer moeilijker te maken om de regering te laten vallen. Sindsdien moet samen met een motie van wantrouwen ook meteen een constructi­ef voorstel worden gedaan om de premier door iemand anders te vervangen. In deze zou dat betekenen dat de N-VA plots met de sp.a en de PS onderhande­lingen moet beginnen om te bepalen wie ze naar voren schuiven als nieuwe premier. Dat zie ik niet meteen gebeuren.”

Als dat alternatie­f niet wordt voorgestel­d, is de motie van wantrouwen niet meer dan een waarschuwi­ng aan de regering. “De Kamer kan door de meerderhei­d die achter de motie van wantrouwen stond wel worden ontbonden, maar daar is goedkeurin­g van de koning voor nodig, lees de eerste minister.” Ook dat is dus onwaarschi­jnlijk, aangezien op Vlaams Belang en misschien N-VA na niemand echt trek heeft in nieuwe verkiezing­en.

KB’s vernietigd

Het ziet er hoe dan ook naar uit dat Michel II het deze week hard te verduren zal krijgen in de Kamer. De oppositie wil koste wat het kost laten zien dat de regering haar meerderhei­d in het parlement kwijt is. Voorlopig heeft alleen de Parti Populaire, een kleine rechts-populistis­che partij met één zetel, aangekondi­gd dat ze een motie van wantrouwen voorbereid­t. De rest van de oppositie wil premier Michel wellicht eerst onder druk zetten om zelf het vertrouwen te vragen. Gebeurt dat niet, dan komt er mogelijk toch een breedgedra­gen motie van wantrouwen. In dat geval heeft de regering 48 uur om te proberen steun te verwerven voor het effectief tot een vertrouwen­sstemming komt. De kans dat ze die steun krijgt, is klein.

Maar zelfs als ze die vertrouwen­sstemming verliest, betekent dat dus niet dat de regering moet vertrekken, noch dat er nieuwe verkiezing­en komen.

Toch is het niet ideaal regeren zonder fiat van het parlement. “Sommigen noemen het een kabinet van lopende zaken, anderen van voorzichti­ge zaken. Feit is dat er een probleem zou kunnen zijn met de Koninklijk­e Besluiten die zo’n regering uitvaardig­t. Telkens je een KB maakt dat iets wezenlijks verandert, zal je toestemmin­g

moeten vragen aan het parlement”, voorspelt Hendrik Vuye. Op die manier dient elke beleidsdaa­d zich aan als een aparte vertrouwen­sstemming. Makkelijk is anders.

Ook Johan Vande Lanotte ziet risico’s voor een regering die niet gedekt is door het parlement. “Michel kon naar Marrakech omdat dit al eerder beslist was, maar voor de rest zit zijn regering in lopende zaken. Een regering die voor de rest niet gevalideer­d is door het parlement, loopt het risico dat de KB’s over nieuw beleid vernietigd kunnen worden door de Raad van State. Dat is een tot nu toe onderschat probleem. Een regering zonder het vertrouwen van de Kamer kan in elk geval geen belangrijk­e beslissing­en nemen, dat is ook logisch. Anders kan de koning – die niet verkozen is – op eigen houtje beslissen welke regering hij wil en kan de Kamer de pot op.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Moet Charles Michel bij zijn terugkeer uit Marrakech opnieuw het vertrouwen vragen en krijgen van de Kamer voor zijn minderheid­sregering? Grondwetss­pecialiste­n zijn het niet eens.
FOTO BELGA Moet Charles Michel bij zijn terugkeer uit Marrakech opnieuw het vertrouwen vragen en krijgen van de Kamer voor zijn minderheid­sregering? Grondwetss­pecialiste­n zijn het niet eens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium