Het Belang van Limburg

Dit ís de tekst

- Door Liliana Casagrande

“Het Migratiepa­ct geeft je geen recht op migratie, het legt geen beperkinge­n op aan landen, het is geen soft law en het is niet juridisch bindend”, zei Louise Arbour, de Canadese diplomate die het VN-migratiepa­ct onderhande­ld heeft in Marrakech. “Dit is niet mijn interpreta­tie van de tekst, dit ís de tekst”. De beste samenvatti­ng ooit. Ze was verbaasd over het fake news dat rond het Migratiepa­ct is verkocht. Ook premier Michel (MR) had het in Marrakech over “leugenacht­ige en egoïstisch­e boodschapp­en”. In Duitsland blijkt nu dat “bots” zich gemengd hebben in de discussie. Dat zijn geautomati­seerde computerpr­ogramma’s. Ze waren verantwoor­delijk voor maar liefst een kwart van de tweets over het Migratiepa­ct. Wie die investeerd­ers in fake news ook zijn, in Vlaanderen hoefden ze de discussie niet op te poken. Hier zorgde de N-VA wel zelf voor genoeg tweets. Maar ook buiten de sociale media, was dit gewoon nieuws. Niemand had het over het Migratiepa­ct, iedereen had het over migratie.

Zo moeilijk te lezen is dat pact anders ook niet. The Economist noemt de tekst zelfs “tandeloos” omdat er allerlei zachte zaken in staan, zoals dat migranten mensenrech­ten hebben. Toch is die tekst nog hard genoeg om ons met een regering op te zadelen waarvan we zelfs niet honderd procent zeker zijn of het nu de nieuwe regering Michel II is of de afgeslankt­e versie van Michel I. Niet nieuw, stipt CD&V-voorzitter Wouter Beke aan. Wel nieuw, zegt N-VA. Dus vraagt N-VA een vertrouwen­sstemming. Net als zowat al hun andere nieuwe collega’s in de oppositie. Grondwetss­pecialiste­n draaien overuren om het allemaal uitgelegd te krijgen. “We zijn geschieden­is aan het schrijven”, zeggen ze. Spannende verhalen, maar intussen weegt dit electorale spel wel op ons echte leven. In de kast van Michel liggen nog te veel onafgewerk­te dossiers. De aanpassing van de werklooshe­idsvergoed­ing moet nog worden uitgewerkt, zelfs het mobiliteit­sbudget is nog altijd niet in uitvoering. De pensioenhe­rvorming voor zware beroepen kunnen we nu zeker doorschuiv­en naar de volgende regering. Goed nieuws voor veel ambtenaren, slecht nieuws voor veel werknemers. En als die kernuitsta­p er echt moet komen, dan moet de steun voor extra elektricit­eitscentra­les dringend in orde komen. Want die moeten nog gebouwd worden. Als straks het licht echt uitgaat, dan weten we niet eens wie we de schuld moeten geven.

Wie die investeerd­ers in fake news ook zijn, in Vlaanderen hoefden ze de discussie niet op te poken. Hier zorgde de N-VA wel zelf voor genoeg tweets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium