Het Belang van Limburg

“We komen met eigen initiatiev­en”

Groen en sp.a kunnen wegen op onafgewerk­te dossiers

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Op de tafel van Michel II liggen nog wat onafgewerk­te dossiers van Michel I. Wat kan daar nog van komen? Nog heel wat, als N-VA die vanuit de oppositie mee goedkeurt. En anders moet de minderheid­sregering gaan bedelen of onderhande­len bij de rest van de oppositie. Sp.a wil bijvoorbee­ld helpen met het verlagen van de btw op elektricit­eit. En Groen staat te trappelen om de energiedos­siers aan te pakken. “Maar we zullen zelf ook met initiatiev­en komen.”

Een van de onafgewerk­te dossiers is de begroting. Verwacht wordt dat N-VA die mee goedkeurt. Ook de arbeidsdea­l is nog niet klaar. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is daarvoor de degressivi­teit van de werklooshe­idsvergoed­ing aan het uitwerken. Ook voor die maatregel zal N-VA nodig zijn, socialiste­n en groenen zullen daarvoor nooit hun steun geven. De pensioenhe­rvorming voor de zware beroepen zorgt allang voor fikse discussie binnen de regering. Die kunnen we nu zeker vergeten. Ambtenaren die door de nieuwe regeling langer zouden moeten werken, zijn dus (voorlopig) gebaat met Michel II. Het mobiliteit­sbudget moet ook nog door het parlement goedgekeur­d worden, net als de wet op bestuurlij­ke handhaving die de burgemeest­ers meer macht geeft om dubieuze vergunning­en te weigeren. Over de minimale dienstverl­ening in de gevangenis­sen was er een akkoord, maar ook dat is nog niet ingevoerd. Voor het verhogen van de uitkeringe­n voor gepensione­erden en zieken zal wellicht ook een meerderhei­d gevonden worden. Een ander dringend dossier: de federale energiestr­ategie. Daarin zit de steun voor het bouwen van drie gigawatt aan ‘capaciteit. Dat kunnen gascentral­es zijn, maar ook batterijen. Die zijn nodig om ervoor te zorgen dat de kerncentra­les kunnen sluiten. “Dit is dringend, anders komt de kernuitsta­p in het gedrang”, zegt Mathias Bienstman van de BBL. “Daarnaast was er ook een energienor­m gepland die de prijzen onder controle moet houden. En tegen eind dit jaar moet het nationaal klimaatpla­n ingediend zijn bij de Europese Commissie.”

Steun of niet?

Sp.a wil de minderheid­sregering wel helpen, maar dan met eigen voorstelle­n. “Welke van de dossiers we willen steunen en welke niet, dat is nog niet aan de orde”, zegt Meryame Kitir. “Eerst moet de premier komen uitleggen wat hij heeft gedaan. Daarna vragen wij de vertrouwen­sstemming. Of we hem het vertrouwen geven of niet, hangt af van zijn uitleg. Als hij de afbraakreg­ering voortzet, steunen we hem in geen geval. Wij willen weten hoe hij gaat regeren met die 52 zetels op 150. Is hij gemachtigd om KB’s te tekenen? Zijn die rechtsgeld­ig? We willen uitleg. Zo snel mogelijk.” “We hebben nog vijf maanden”, zegt Kristof Calvo (Groen). “Die gaan we niet gebruiken om campagne te voeren, daar worden we niet voor betaald. We gaan Michel II niet depanneren maar ook niet blokkeren. We gaan ons engageren, allerlei nieuwe initiatiev­en uitwerken. We denken daarbij aan dossiers over klimaat en energie waar N-VA vaak op de rem ging staan.”

 ?? Foto BELGA ?? Kristof Calvo en Meryame Kitir.
Foto BELGA Kristof Calvo en Meryame Kitir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium