Het Belang van Limburg

“Echte leugencamp­agne rond pact”

Premier Michel haalt uit op VN-conferenti­e in Marrakech

- Timmie VAN DIEPEN

MARRAKECH - Premier Charles Michel heeft maandag in Marrakech het omstreden VNmigratie­pact aanvaard. Tijdens zijn speech voor de aanwezige staats- en regeringsl­eiders haalde hij fors uit naar de “echte leugencamp­agne rond het pact”. “Mijn land zal aan de goede kant van de geschieden­is staan.”

Hiervoor viel de regering dus: het bezoek van premier Michel aan Marrakech en de aanvaardin­g van het VN-migratiepa­ct. Wekenlang hield het dossier de Wetstraat gegijzeld, tot zaterdagav­ond de regering-Michel I finaal struikelde. Als leider van een nieuwe minderheid­sregering, maar met de steun van ruim twee derde van het parlement, kon premier Michel zo maandagoch­tend toch de deur van de VN-conferenti­e openslaan.

De zitting begon met de aanvaardin­g van het pact, samen met de vertegenwo­ordigers van zowat 150 andere landen. Tien landen, waaronder Australië, de Verenigde Staten en Oostenrijk, lieten verstek gaan. De formele goedkeurin­g volgt op 19 december in de Algemene Vergaderin­g van de

Verenigde Naties in New York.

Bocht

Nadat de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel het pact eerst had omschreven als een “mijlpaal” in het ontwikkele­n van een internatio­nale aanpak voor migratie, nam premier Michel het woord namens ons land. Hij begon zijn toespraak door fors van leer te trekken tegen de “leugens en onwaarhede­n die verkocht zijn om het idee te promoten dat het beter is om je op je jezelf terug te plooien”. Michel had het zelfs over een “leugencamp­agne rond het pact, die misschien wel Europees gestuurd werd”. Verder had hij het over “manipulati­e van de bevolking”. De premier verklaarde tijdens zijn toespraak ook de heikele situatie in België door te zeggen dat “één partij besloot om een bocht te maken en van mening te veranderen”, maar dat er in het parlement ruime steun is voor het pact.

Uitwijzing­en

Zoals hij al vaker deed, hamerde Michel opnieuw op het belang van internatio­nale samenwerki­ng. “Dit pact is een stap vooruit. Het biedt een kader voor bijkomende samenwerki­ng op het vlak van migratie, met respect voor mensenrech­ten. Ons uitwijzing­spercentag­e ligt vandaag laag, op 16 procent. Ik geloof dat we dankzij dit pact meer samenwerki­ngsakkoord­en kunnen sluiten om uitgeproce­deerde asielzoeke­rs uit te wijzen.”

“We hebben nood aan samenwerki­ng, op Europees en internatio­naal vlak. We hebben nood aan moed en verantwoor­delijkheid. Mijn land, België heeft in de geschieden­is altijd aan de goede kant gestaan: aan de kant van zij die kiezen voor meer samenwerki­ng. Mijn land zal nogmaals aan de goede kant van de geschieden­is staan.”

België heeft in de geschieden­is altijd aan de goede kant gestaan, mijn land zal nogmaals aan de goede kant van de geschieden­is staan Charles MICHEL Eerste minister

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Charles Michel is dan toch in Marrakech geraakt. In zijn speech gisteren hekelde hij de “leugencamp­agne” rond het Migratiepa­ct.
FOTO BELGA Premier Charles Michel is dan toch in Marrakech geraakt. In zijn speech gisteren hekelde hij de “leugencamp­agne” rond het Migratiepa­ct.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium