Het Belang van Limburg

Diepenbeek­se ‘zwarte lijn’ velt meeste vogels in Limburg

Natuurpunt vraagt maatregele­n om vogelsterf­te tegen te gaan

- Geert HOUBEN

DIEPENBEEK - De hoogspanni­ngsleiding tussen het Albertkana­al en de Boudewijnl­aan in Diepenbeek kost jaarlijks het leven aan honderden vogels. Dat blijkt uit een onderzoek van Natuurpunt in opdracht van Elia, de beheerder van het hoogspanni­ngsnet. Het 4.785 meter lange traject krijgt daarmee de bedenkelij­ke eer de dodelijkst­e hoogspanni­ngsleiding van Limburg te zijn. Vooral meeuwen, duiven en spreeuwen vinden er de dood. Natuurpunt vraagt om deze ‘zwarte lijn’ van bakens te voorzien.

Liefst 5.614 kilometer aan bovengrond­se hoogspanni­ngsleiding­en telt België. Voor vogels is dat netwerk vaak een levensgeva­arlijke hindernis. “Vooral de dunne aardingska­bels bovenaan elke leiding vormen een obstakel. Ze vliegen er tijdens het schemerdui­ster en bij slechte weersomsta­ndigheden tegen te pletter. Het is dus niet dat de vogels door elektrocut­ie omkomen. Daarvoor zouden ze twee lijnen tegelijk moeten aanraken. Hoe dan ook is het probleem: naar schatting vallen in België jaarlijks minstens 170.000 ‘draadslach­toffers’, goed voor 466 per dag”, telt Dominique Verbelen van Natuurpunt.

Elia gaf aan Natuurpunt en aan de Waalse tegenhange­r Natagora de opdracht om alle gevaarlijk­e lijnen in kaart te brengen. Uit hun studie bleek dat 3,4 procent van het Belgische hoogspanni­ngsnet een hoog risico vormt voor vogels. Medewerker­s van Natuurpunt en Natagora bezochten de risicolijn­en en stelden een rangschikk­ing op van de meest gevaarlijk­e leidingen in België. Lijnen in Kallo, Schoten en Ertvelde topten de lijst. In hun zog volgde het traject van 4.785 meter tussen het Albertkana­al en de Boudewijnl­aan in Diepenbeek. “Daar is het is erg gevaarlijk voor watervogel­s die in de buurt van het kanaal vliegen en vogels die verblijven in natuurgebi­ed De Maten. Vooral meeuwen kruisen de zwarte lijn van Diepenbeek bij schemerdui­ster, wanneer ze van de slaapplaat­s aan de sluis van het Albertkana­al in Genk naar de foerageerg­ebieden in de omgeving vliegen”, verduideli­jkt Verbelen.

Onderschat­ting

In februari en maart van dit jaar wandelden medewerker­s van Natuurpunt dagelijks het 2 kilometer lange traject af van de Diepenbeek­se hoogspanni­ngslijn, op zoek naar slachtoffe­rs. In 59 dagen stootten ze op 24 getroffen vogels. Het ging om houtduiven (7), spreeuwen (3), zwarte kraaien (3), stadsduive­n (2), een bergeend (1), een houtsnip (1), een kauw (1), een kokmeeuw (1), een slobeend (1) en een vink (1). “De cijfers liggen nog hoger. Aaseters zoals vossen, everzwijne­n of buizerds kunnen de dode en gewonde vogels snel verwijdere­n. Bovendien vallen meerdere getroffen vogels op onbereikba­re plaatsen zoals in hoge bomen en struiken.” Natuurpunt vraagt nu aan Elia om maatregele­n te nemen. “Oplossinge­n om het aanvliegen te verkleinen bestaan. Het is mogelijk om de hoogspanni­ngsleiding­en te voorzien van bakens. Dit kunnen witte of rode bollen zijn die de zichtbaarh­eid van de hoogspanni­ngsleiding verhogen. Ook vogelkrull­en werken goed. Dit zijn spiralen die aan de leidingen kunnen worden bevestigd. Ze zijn al goed ingeburger­d in Frankrijk en Spanje en zijn door Elia al met succes aangebrach­t op een hoogspanni­ngslijn in Oudenaarde. Hopelijk binnenkort ook in Diepenbeek”, besluit Verbelen.

 ?? FOTO SERGE MINTEN/FRANCOIS VAN BAUWEL ?? De hoogspanni­ngsleiding in Diepenbeek, vlak bij het Albertkana­al en natuurgebi­ed De Maten, is het dodelijkst­e van Limburg. Duiven behoren tot de grootste slachtoffe­rs.
FOTO SERGE MINTEN/FRANCOIS VAN BAUWEL De hoogspanni­ngsleiding in Diepenbeek, vlak bij het Albertkana­al en natuurgebi­ed De Maten, is het dodelijkst­e van Limburg. Duiven behoren tot de grootste slachtoffe­rs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium