Het Belang van Limburg

Geboren zonder baarmoeder, nu kan ze zwanger worden

- Tom LE BACQ

GENT - Een Vlaamse vrouw die geboren werd zonder baarmoeder, heeft in het UZ Gent de uterus van een overleden vrouw ingeplant gekregen. Daardoor kan ze nu toch in verwachtin­g geraken. De ingreep is een primeur voor België en opent veel mogelijkhe­den.

Ze zou nooit een kindje kunnen krijgen, hadden dokters gezegd, want ze leed aan een zeldzame aandoening waardoor ze geboren was zonder baarmoeder. En toch staat niets nu een zwangersch­ap in de weg voor de Vlaamse die een paar weken terug behandeld werd in het UZ Gent. Een team dokters onder leiding van gynaecoloo­g Steven Weyers plantte bij haar een baarmoeder in van een vrouw die hersendood was verklaard. Een primeur in België. “De operatie was een succes”, zegt Weyers. “De vrouw stelt het goed. Zonder complicati­es kan ze over een jaar zwanger worden.”

Wachtlijst

Negen vrouwen staan op een wachtlijst om een transplant­atie te ondergaan als er een baarmoeder beschikbaa­r is. Zij lieten bevruchte eicellen invriezen die na de ingreep kunnen worden ingeplant. Tien anderen staan ook op een lijst om binnen enkele jaren hetzelfde te doen. “Dit zet veel van wat we denken over zwangersch­ap op z’n kop”, zegt Weyers. “We kunnen vrouwen helpen voor wie tot nu toe alleen adoptie of draagmoede­rschap een optie was.” “Veel koppels hebben de sterke wens om ook de zwangersch­ap en de bevalling zelf te beleven. Een kind dragen is een unieke ervaring voor een vrouw”, zegt psychologe Isabelle Stuyver.

Het UZ biedt de ingreep alleen aan bij vrouwen die aan het Rokitansky-syndroom lijden en geen of een onderontwi­kkelde baarmoeder hebben. Jaarlijks worden er zo vijftien vrouwen geboren in ons land. Maar het lijdt geen twijfel dat de ingreep in de toekomst bij nog meer vrouwen kan worden toegepast. Zoals vrouwen die door ziekte of complicati­es hun baarmoeder zijn kwijtgeraa­kt. Of vrouwen die kanker kregen en bij wie de baarmoeder is verwijderd. Weyers hoopt dat de ingreep “binnen een tiental jaar” terugbetaa­ld zal worden door het Riziv. “Eerst moet de techniek verder op punt worden gesteld, dat is wat we met deze pilootstud­ie doen.” De transplant­atie kost tussen de 10.000 en 20.000 euro.

In het buitenland zijn al vaker baarmoeder­transplant­aties uitgevoerd. In Zweden hebben zes van de negen vrouwen met een nieuwe uterus al een kind op de wereld gezet. Een van hen, Emelie Eriksson, kreeg zelfs een baarmoeder van een levende vrouw: haar moeder. Ze beviel van een zoontje, Ablin.

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? De baarmoeder­transplant­atie in het UZ Gent is een medische primeur voor België. Links de Zweedse Emelie Eriksson die met de baarmoeder van haar mama (rechts) beviel van zoontje Ablin.
FOTO CARLO COPPEJANS De baarmoeder­transplant­atie in het UZ Gent is een medische primeur voor België. Links de Zweedse Emelie Eriksson die met de baarmoeder van haar mama (rechts) beviel van zoontje Ablin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium