Het Belang van Limburg

Vrijdag nationale actiedag tegen regeringsb­eleid

Prikacties en stakingen verwacht in bedrijven en bij overheidsd­iensten

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Vrijdag organiseer­t het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont in ons land een nationale actiedag tegen het “sociale afbraakbel­eid” van de regering-Michel. In heel wat bedrijven en overheidsd­iensten worden prikacties en zelfs stakingen verwacht. Hoeveel hinder die zullen veroorzake­n, is voorlopig onduidelij­k. Werknemers die door hun deelname aan de actie inkomensve­rlies lijden, kunnen rekenen op een stakingsve­rgoeding.

ACV, ABVV en ACLVB roepen vrijdag 14 december uit tot een nationale actiedag tegen het eindeloopb­aanbeleid van de federale regering (pensioenen, SWT en landingsba­nen) en voor een volwaardig interprofe­ssioneel akkoord, met mogelijkhe­id tot verhoging van de brutolonen in de sectoren. “De vakbonden hebben met de werkgevers afspraken gemaakt over eindeloopb­aanmaatreg­elen. Maar de regering-Michel veegt haar voeten hieraan en gaat sneller dan afgesproke­n. Ondanks ons akkoord laten de werkgevers­organisati­es gewoon betijen. Dat is onaanvaard­baar”, zegt Jean Vranken van ACV-Limburg. Ook ABVV heeft harde kritiek: “De Belgische werknemers hebben de afgelopen drie jaar 2,3 procent aan koopkracht verloren. De indexspron­g, lage loonstijgi­ngen, hogere accijnzen en de afbouw van cruciale publieke voorzienin­gen, zoals openbaar vervoer, hebben het gezinsinko­men uitgehold. Daarboveno­p legt de regering de lonen de komende jaren aan banden via de loonwet. En er zitten opnieuw maatregele­n aan te komen die onze koopkracht zullen aantasten.”

De Lijn, scholen en opvang

Voorlopig is het onduidelij­k waar u vrijdag hinder kan verwachten. “Het staat de werknemers in de sectoren en bedrijven vrij om deze nationale actiedag in te vullen. Dat kan gaan van infovergad­eringen over de maatregele­n van deze regering tot prikacties, minimale dienstverl­ening en zelfs stakingen”, zegt Jean Vranken. Ook in de Vlaamse en lokale overheidsd­iensten worden acties verwacht. “Ik denk dan in de eerste plaats aan De Lijn, waar wij sterk vertegenwo­ordigd zijn”, klinkt het bij de Algemene Centrale der Openbare Diensten ACOD. “Maar evenzeer verwachten we acties in scholen, bij de administra­ties, in de kinderopva­ng en in rust- en verzorging­sinstellin­gen.” De politievak­bonden trekken de stakingsaa­nzegging bij de politie niet in. Ze begrijpen dat de nieuwe federale ministers even de tijd nodig hebben om zich in te werken, maar willen wel zo snel mogelijk een onderhoud met de nieuwe minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V). Het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont van ACV Politie, ACOD en NSPV klagen al enige tijd over de “aanvallen” op het statuut van de politie, de pensioenen, het gebrek aan personeel en het geweld tegen de politie.

 ?? NEWS
FOTO PHOTO ?? De actiedag is gericht tegen het eindeloopb­aanbeleid van de regering.
NEWS FOTO PHOTO De actiedag is gericht tegen het eindeloopb­aanbeleid van de regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium