Het Belang van Limburg

Terug naar normaal

-

De premier zelf had er niet zoveel zin in, in die benaming ‘Michel II’. Dat cijfer twee wijst op een mislukking en Charles Michel is iemand die niet graag verliest. Van een nederlaag is er trouwens geen sprake. Michel stráálde, voor zijn vertrek naar Marrakech zondag. Niet vanwege het vooruitzic­ht van de Marokkaans­e zon, maar omdat hij zijn imago van handpop van de N-VA eindelijk heeft kunnen wegsmijten. Híj hield stand. Híj wierp zich op als een echte liberale premier – niet alleen ten persoonlij­ke titel. Iemand die er een optimistis­chere kijk op de wereld en de mensen op nahoudt dan de vaak somber gestemde N-VA.

Ja, de MR lijkt als het ware bevrijd van een last. In de nakende kiescampag­ne zullen haar kandidaten niet constant geconfront­eerd worden met opmerkinge­n à la “Ik was liberaal, maar uw collaborat­ie met die Vlaams-nationalis­ten... Degoutant.”

Het was hoog tijd: de RTL-peiling van vrijdag – afgenomen net voor de regeringsc­risis – toont aan dat de Mouvement Réformateu­r (MR) 4 procent verliest in Wallonië en zelfs 5 procent in Brussel vergeleken met de stembeurt van 2014. Een dieptepunt. Charles Michel zelf is slechts de tiende populairst­e politicus in Wallonië. Onder het vriespunt. Het vertrek van N-VA op zes maanden van de verkiezing­en is een onverhoopt kerstcadea­u.

De Franstalig­e oppositie ziet het natuurlijk anders en heeft het nu over een scheiding voor de schijn, vermits de ex(?)-partner de minderheid­sregering in het parlement zal blijven steunen in cruciale zaken zoals de begroting. De breuk is er nochtans wel. Ten eerste omdat weinig dossiers vooralsnog naar het parlement moeten. De legislatuu­r is zo goed als voorbij, zó nodig is de N-VA niet. Charles Michel schuift weliswaar een nieuwe prioriteit naar voren: het klimaat. Daarvoor kan hij op de steun van de oppositie rekenen, zeker als hij de organisati­e van de klimaatcon­ferentie Cop 26 in België voorstelt. Terwijl de N-VA ook rond alles wat groen kleurt nogal conservati­ef blijft.

Nu ja, deze regering vertegenwo­ordigt nog maar één op de drie Belgen. Maar wat de Franstalig­en betreft is het al van in het begin slechts één op de vier burgers, nu zelfs één op vijf, met een MR rond 20 procent in de peilingen. Voor ons verandert er niets. Behalve de verdwijnin­g in de anonimitei­t van een “rare partij” die het land wil afschaffen en zich meer dan af en toe populistis­ch opstelt, iets wat we niet kennen. De toekomstig­e tweets van Theo Francken zijn voortaan volstrekt irrelevant voor ons. En Bart De Wever? Hij sukkelt met een coalitievo­rming in Antwerpen die niemand in het zuiden bezighoudt. Het algemene Waalse gevoel is nu: oef, ons land is weer normaal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium