Het Belang van Limburg

Wie rijdt met radarverkl­ikker krijgt meer snelheidsb­oetes

Vias: “Deze chauffeurs rijden te zelfverzek­erd”

- Koen SNOEKX

HASSELT - Chauffeurs die in hun wagen een radarverkl­ikker hebben, krijgen meer snelheidsb­oetes. Dat blijkt uit onderzoek van Vias Institute. “Chauffeurs met een radardetec­tor zijn niet alleen vaker op de baan, ze denken wellicht ook dat ze minder risico op een boete lopen.”

Uit het onderzoek van Vias Institute bij “verschille­nde duizenden mensen” blijkt dat van alle ondervraag­de automobili­sten met een radardetec­tor 22 procent dit jaar een snelheidsb­oete kreeg. Bij de chauffeurs zonder zo’n systeem, kreeg 14 procent een boete. Wie met een radarverkl­ikker rijdt, zit wel vaker in de wagen: deze automobili­sten rijden gemiddeld 67 km per dag, terwijl dat bij chauffeurs zonder een detector gemiddeld 54 km is.

In België maken honderddui­zenden chauffeurs gebruik van een radarverkl­ikker. De detectors geven informatie over mogelijke files en wegwerkzaa­mheden maar signaleren ook waar de politie snelheidsc­ontroles uitvoert.

Vooral mannen

“Chauffeurs met een radarverkl­ikker rijden 24 procent meer en krijgen gemiddeld om de 75.000 km een snelheidsb­oete, terwijl dat bij automobili­sten zonder zo’n systeem om de 80.000 km is”, zegt Benoît Godart, woordvoerd­er van Vias Institute. Hij is niet verbaasd over dit resultaat: “Naast het feit dat chauffeurs met een radardetec­tor meer rijden, zijn ze waarschijn­lijk te zelfverzek­erd en denken ze dat ze geen risico lopen op een snelheidsb­oete omdat ze zo’n systeem hebben. Daarnaast is de politie discreter en mobieler geworden waardoor radarverkl­ikkers de radars niet zo gemakkelij­k meer kunnen opsporen.” Vias maakte ook een profiel van de gebruikers van radarverkl­ik- kers. Zo is twee derde een man en ligt hun gemiddelde leeftijd tussen 45 en 65 jaar. Het inkomen van wie een radarverkl­ikker heeft, ligt ook hoger. Opmerkelij­k: in Wallonië hebben meer mensen een radardetec­tor dan in Vlaanderen. Coyote, dat radarverkl­ikkers verkoopt, betwist het onderzoek van Vias Institute. “De enige die over snelheidsg­egevens van Coyote-gebruikers beschikt, zijn wij”, zegt Vincent Hébert, directeur van Coyote Benelux. “Als 1,5 miljoen mensen zich bij onze gemeenscha­p aansluiten, is dat niet voor niets. De Coyote-gebruikers zijn zeker niet dom.”

 ?? FOTO PHN ?? Een radarverkl­ikker van Coyote.
FOTO PHN Een radarverkl­ikker van Coyote.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium