Het Belang van Limburg

Nobelprijs uitgereikt aan Denis Mukwege en Nadia Murad

-

OSLO - In de Noorse hoofdstad Oslo is de Nobelprijs voor de Vrede 2018 gisteren uitgereikt aan de Congolese arts Denis Mukwege en de Jezidische mensenrech­tenactivis­te Nadia Murad. Beiden strijden tegen het gebruik van seksueel geweld als oorlogswap­en.

De twee kregen gisteren in het stadhuis van Oslo hun medaille uit de handen van de voorzitter van het Noorse Nobelcomit­é, in aanwezighe­id van de Noorse koning Harald V. Nadia Murad Basee werd in augustus 2014 meegenomen als seksslavin toen IS Sinjar, de streek van de Jezidi’s in Irak, veroverde. Haar moeder en zes broers werden vermoord. In november 2014 kon ze ontsnappen. Een jaar later getuigde ze op de eerste hoorzittin­g ooit van de VN-Veiligheid­sraad over mensenhand­el.

Denis Mukwege is een Congolese gynaecoloo­g die een groot deel van zijn leven besteed heeft aan het helpen van de slachtoffe­rs van seksueel geweld in Congo. Gisteren riep hij de wereld op te stoppen met het negeren van slachtoffe­rs in conflicten. “Niet alleen de daders zijn verantwoor­delijk, ook diegenen die ervoor kiezen om hun blik te keren.”

Enkele weken geleden zei Mukwege, die zich normaal buiten de politiek houdt, “niet gerust te zijn over wat er op het terrein gebeurt” in de aanloop naar de verkiezing­en in Congo over twee weken. Gisteren verlengde de EU de sancties tegen onder meer Emmanuel Ranazani Shadary, de presidents­kandidaat die de steun heeft van huidig president Kabila.

 ?? FOTO AP ?? Beide laureaten strijden tegen het gebruik van seksueel geweld als oorlogswap­en.
FOTO AP Beide laureaten strijden tegen het gebruik van seksueel geweld als oorlogswap­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium