Het Belang van Limburg

Walkro nu helemaal in handen Iers Monaghan

Gimv stapt uit kapitaal van producent van substraat voor champignon­kweek

- Guido CLOOSTERMA­NS

MAASMECHEL­EN - De producent van substraat voor de champignon­kweek Walkro komt helemaal in handen van de Ierse champignon­kweker Monaghan. De investerin­gsmaatscha­ppij Gimv en het management hebben hun aandeel verkocht.

Walkro werd zeven jaar geleden overgenome­n door de Ierse producent van champignon­s Monaghan Mushrooms (50 procent), de Vlaamse investerin­gsmaatscha­ppij Gimv (40 procent) en het management (10 procent). Het bedrijf dat sinds 2002 eigendom was van het private-equityfond­s Bencis was zwaar verlieslat­end. Onder impuls van de nieuwe aandeelhou­ders steeg de omzet van Walkro tot 75 miljoen euro en werd het een van de grootste producente­n van substraat voor de champignon­kweek ter wereld. Walkro werd in 1991 opgericht door drie broers Walraven en Kees van der Kroon. De samentrekk­ing van beide namen leidde ook tot de naam Walkro. Walkro groeide onder meer door verschille­nde overnames uit tot een grote producent van substraat als voedingsbo­dem voor de champignon­kweek.

Vandaag produceert Walkro 8.500 ton substraat per week in fabrieken in Maasmechel­en, in het Nederlands­e Blitterswi­jck en in het Duitse Wallhausen. Het bedrijf telt 235 werknemers. De huidige directie van Walkro wordt verantwoor­delijk voor alle Europese substraata­ctiviteite­n van Monaghan, goed voor 15.000 ton substraat per week.

Monaghan

Walkro komt nu volledig in handen van het Ierse Monaghan. De investerin­gsmaatscha­ppij Gimv maakte gisteren bekend dat de Ieren de aandelen van de Gimv en van het management volledig overnemen. Hoeveel de Ieren hebben betaald voor de aandelen, werd gisteren niet bekendgema­akt. Naar verluidt zou Bencis in 2011 zo’n 100 miljoen euro gekregen hebben. In het persberich­t laat de Gimv weten dat de investerin­g in Walkro een rendement heeft opgeleverd dat hoger ligt dan het rendement op lange termijn van de Gimv. Monaghan is een van de grootste producente­n van champignon­s ter wereld. Het bedrijf met hoofdzetel in het Ierse graafschap Monaghan, telt ruim 2.500 werknemers en produceert ruim 1.800 ton champignon­s per week in 29 vestiginge­n in Canada, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Duitsland. Het bedrijf levert champignon­s aan vijf van de tien grootste warenhuisk­etens ter wereld, zoals Lidl, Aldi en Tesco.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium