Het Belang van Limburg

“Wie droomt hier nu niet van?”

Michiel Pieters fotografee­rt mooiste landschapp­en ter wereld

- Joos MEESTERS

BERINGEN - Tijdens een vakantie in Nieuw-Zeeland ontdekte Beringenaa­r Michiel Pieters zijn talent voor landschaps­fotografie. Vier jaar later heeft hij 120.000 volgers op Instagram en droomt hij ervan om voltijds de wereld rond te reizen.

Een langharige Nederlands­e koe die in de lens tuurt, een eenzame ziel aan de rand van een Faeroërse klif of de majestueuz­e Matterhorn in de ochtendzon. Als Michiel Pieters zijn dromerige beelden op Instagram lost, wordt hij door zijn volgers beloond met duizenden likes. Niet slecht voor een landmeter voor wie fotografie een hobby is.

Hoe ben je ermee begonnen?

“Bijna vier jaar geleden heb ik met een vriend zes weken door NieuwZeela­nd gereisd. Ik was toen al een beetje bezig met fotografie, maar daar heb ik echt de liefde voor landschaps­fotografie ontdekt. Ik postte gewoon wat ik plezant vond. Ik had geen idee dat ik op een dag meer dan 100.000 volgers zou hebben of dat je er geld mee kon verdienen.”

Wat is een goeie foto?

“Een foto die je niet elke dag zou kunnen nemen, door een mooie zonsopgang, mist of een herfstig sfeertje. Ik probeer een plek op zijn mooist te laten zien. Ik ben intussen drie keer op de Faeröereil­anden geweest en ik hoor van kennissen dat zij door mijn foto’s ook naar daar gaan. Misschien is dat wel het ultieme doel: dat mensen zelf ook gaan kijken.”

Kun je er nog van genieten, of is het werk geworden?

“Absoluut, ik geniet er nog heel erg van. Ik steek er al mijn vrije tijd in, in totaal zo’n anderhalve maand per jaar. In het begin trok ik het me aan als ik een dag geen goede foto gemaakt had, maar nu niet meer. Het gaat me vooral om plezier en avontuur.”

Veel toeristen willen een foto op dezelfde prachtige plek die ze kennen van Instagram. Is dat niet jammer?

“Dat is een beetje spijtig, maar ook begrijpeli­jk. Als je niet heel veel vakantie hebt, is het fijn om op voorhand te weten dat een plek er goed uitziet. Ik doe zelf ook research naar plekken waar ik goede foto’s kan maken. Vorig jaar ben ik naar Moraine Lake geweest, het bekendste meer in Canada. Toen we er ’s ochtends voor zonsopgang aankwamen, stond er al vijfhonder­d man te wachten. Maar als je erin slaagt om ze weg te denken blijft het een mooie plek die je niet wil missen.”

Als influencer word je betaald om bepaalde streken of producten te promoten. Zou je je job als landmeter willen opgeven?

“Ik zou dat zeker zien zitten. Maar de budgetten zijn in België niet zo groot. Ik lees op internet ook wel dat mensen met 100.000 volgers 1.000 euro per post krijgen, maar dat is bij mij toch niet het geval. Nu wil ik er mijn job nog niet voor opgeven, maar in de toekomst kan dat misschien wel. Wie droomt er nu niet van betaald worden om de wereld rond te reizen?”

 ??  ?? 2. Meest gelikete foto: “Mijn foto van een koe in het Nederlands-Limburgse Schinveld heeft 21.670 likes gekregen op Instagram. Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat de koe recht in de lens kijkt en de kleuren goed zitten.”2
2. Meest gelikete foto: “Mijn foto van een koe in het Nederlands-Limburgse Schinveld heeft 21.670 likes gekregen op Instagram. Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat de koe recht in de lens kijkt en de kleuren goed zitten.”2
 ??  ?? 1 1. Favoriete bestemming: “De Faeröereil­anden met hun hoge kliffen, watervalle­n en mooie dorpjes. Ik ben er nu drie keer geweest en hebt nog steeds het gevoel dat ik niet alles gezien heb.”
1 1. Favoriete bestemming: “De Faeröereil­anden met hun hoge kliffen, watervalle­n en mooie dorpjes. Ik ben er nu drie keer geweest en hebt nog steeds het gevoel dat ik niet alles gezien heb.”
 ?? Foto MICHIEL PIETERS ?? 3. Foto die het meeste moeite kostte: “Een foto van Maligne Lake in Canada. Voor deze foto hebben mijn vriendin en ik 35 kilometer gepeddeld met een kano, daarna een meter sneeuw weggeschep­t met onze peddels om onze tent op te zetten en een nacht gekampeerd bij -10°C. Ondanks alle moeite is het verre van mijn favoriete foto.”3
Foto MICHIEL PIETERS 3. Foto die het meeste moeite kostte: “Een foto van Maligne Lake in Canada. Voor deze foto hebben mijn vriendin en ik 35 kilometer gepeddeld met een kano, daarna een meter sneeuw weggeschep­t met onze peddels om onze tent op te zetten en een nacht gekampeerd bij -10°C. Ondanks alle moeite is het verre van mijn favoriete foto.”3
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium