Het Belang van Limburg

Hertelling verandert rangorde CD&V-verkozenen in Halen

Eén nieuwe verkozene, een kandidaat valt uit de boot

- Jan BEX/Luk WEYENS

Geen grote verschuivi­ngen in de hertelling van een deel van de naamstemme­n van de CD&V-kandidaten in Halen. Al verliest CD&V-verkozene Martin Zeeuws door de hertelling zijn zitje in de raad ten voordele van Lore Hoebrekx. Zij haalde uiteindeli­jk 9 stemmen meer. De hertelling na een klacht bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen van een gedeelte van de voorkeurst­emmen van CD&V-kandidaten was dus terecht. Aan de zetelverde­ling tussen de partijen en de absolute meerderhei­d voor CD&V verandert er niets.

De hertelling gisterenna­middag in het Provincieh­uis in Hasselt is nuttig gebleken. “De hertelling na een klacht bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen was terecht. Een deel naamstemme­n voor CD&V-kandidaten was niet meegeteld in het eindresult­aat van een bepaald telbureau”, bevestigt Stef Keunen, bestuursre­chter bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen.

Verschuivi­ngen rangorde

Morgen zal de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen het eindresult­aat officieel bekrachtig­en in een arrest. Via een gunstige wind kon uw krant toch al de definitiev­e resultaten inkijken. In de top van de Halense CD&V-kandidaten verandert weinig in de rangorde: huidig burgemeest­er Erik Van Roelen blijft het populairst en springt van 1421 naamstemme­n naar 1.512, Heidi Wuestenber­gs heeft 975 voorkeurst­emmen (eerst 862), Steven Vanmechele­n 735 (eerst 661), Thomas Dubois 769 (681) en Elke Ruytinx-Boogaerts 734 (656). Alleen Kris Jacobs, die op 14 oktober met 663 naamstemme­n op de vierde plaats stond, zakt met 693 naamstemme­n naar de zesde stek.

Bij de 13 verkozenen valt verder op dat Martin Zeeuws, die op 14 oktober met 438 naamstemme­n het laatste en dertiende zitje op 21 voor de CD&V veroverde, dat nu moet afgeven ten voordele van Lore Hoebrekx. Zij heeft uiteindeli­jk 464 naamstemme­n. Zeeuws bleef steken op 455. Andere verkozenen voor de CD&V: Tom Adriaens 674 (661), Pirke Pans 546 (492), Inge Sannen 525 (501), Josiane Vanthienen 515 (494), Laurens Meeus 499 (489) en Inge Hansen 481 (464).

Optelfout

Wat ging er nu mis op 14 oktober in een van de Halense telbureaus? “Een van de telbureaus, dat de stemmen van drie stembureau­s verwerkte, verdeelde het telwerk van de CD&V-kandidaten tussen twee telploegen”, licht Keunen toe. “Daarbij werd niet het totaal voorgeleze­n bij het opstellen van het protocol, maar het resultaat van de eerste telploeg.” Voor alle duidelijkh­eid: de zetelverde­ling in de Halense gemeentera­ad blijft hetzelfde. Er was enkel een probleem bij de voorkeurst­emmen, niet voor welke partij de mensen van Halen gestemd hebben. CD&V-Halen wil met zijn absolute meerderhei­d van 13 op 21 zetels alleen besturen, maar vond bij het verdelen van de mandaten belangrijk hoeveel voorkeurst­emmen eenieder uiteindeli­jk gekregen heeft. Vandaar dat het Halense schepencol­lege voor de volgende legislatuu­r nog niet werd vastgelegd. Die knoop zal het bestuur van CD&V-Halen op 18 december doorhakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium