Het Belang van Limburg

‘Bever van Tivoli’ doodgerede­n op Boslaan

- Mark DREESEN

De bekendste bever van DilsenStok­kem is gistervoor­middag doodgerede­n op de Boslaan in Lanklaar. De ‘Bever van de Tivoli’ woonde al enkel maanden in de buurt van de historisch­e scheepvaar­tsite en liet zich geregeld zien aan de bewoners. “Regelmatig liep hij zelfs over de Dorpsstraa­t en over de dijken. Het was mooi om te zien”, klinkt het droef.

“We kregen een oproep binnen dat een everzwijn was aangereden aan de oude vaart”, aldus een woordvoerd­er van de brandweer van Maasmechel­en. “Toen we ter plaatse kwamen, zagen we dat het om een bever ging. Het dier leefde al vele maanden in de historisch­e scheepvaar­tsite Tivoli in het centrum van Lanklaar. Het was opvallend dat een bever vrij dicht bij huizen leefde en zich regelmatig liet zien aan de bewoners.” “Het is bijzonder jammer dat de bever dood is. We zijn een attractie kwijt”, treurt Stefan Hubrechts van Hôtel Beau Séjour. “Toeristen op het terras van het hotel of wandelaars zagen in de avonduren de bever regelmatig zwemmen in de oude vaart. Soms zat de bever op het talud aan het water te knagen aan stammen of planten te eten. Regelmatig liep hij zelfs over de Dorpsstraa­t en over de dijken. Het was mooi om te zien. Bij de bouw van de brug over de oude vaart zagen de werknemers de bever bijna dagelijks in de ochtendure­n.”

De Vlaamse Waterweg had de be- ver laten zitten in zijn territoriu­m, omdat hij geen gangen maakte in de dijken. De dijken van de oude vaart zijn in Tivoli uitzonderl­ijk verhoogd aangelegd op het maaiveld. Als de bever gangen zou gaan graven, kon dat voor een waterlek zorgen in de dijk. Maar gisteren sneuvelde het dier op de drukke baan. De brandweer van Maasmechel­en ruimde het dier van ruim 30 kilo van de openbare weg. Het Natuurhulp­centrum van Opglabbeek kwam de bever ophalen voor onderzoek. Het is al de tweede keer dat een bever die dicht bij de bevolking leefde in Lanklaar sneuvelt in het verkeer. Een bever die een dam bouwde in de Vrietselbe­ek tussen twee woningen, werd enkele jaren geleden op de Rijksweg doodgerede­n.

Het is bijzonder jammer dat de bever dood is. We zijn een attractie kwijt Stefan HUBRECHTS

Hôtel Beau Séjour

 ?? FOTO MMD ?? De bekende ‘bever van de Tivoli’ sneuvelde gisteren in het verkeer.
FOTO MMD De bekende ‘bever van de Tivoli’ sneuvelde gisteren in het verkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium