Het Belang van Limburg

Controleur­s kammen overlastza­ken uit

- Phillip PERGENS

De politie Lanaken-Maasmechel­en organiseer­de in samenwerki­ng met de federale overheidsd­iensten en de brandweer een zogenaamde flex-actie waarbij ze overlastza­ken in Maasmechel­en controleer­den. De grootschee­pse actie vond vrijdag plaats. De controleur­s brachten een bezoek aan elf cafés en shishabars. Daarbij werden zeventien pv’s opgesteld.

Het is dit jaar al de tweede flexactie in Maasmechel­en waarbij de focus op overlastza­ken lag. “Met ons expertiset­eam en diensten vergaderen we elke drie weken over mogelijke overlast waarmee we in Maasmechel­en kampen. Daarop bekijken we welk antwoord we kunnen geven”, legt burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) uit. Alle actoren trokken gezamenlij­k richting de cafés en shishabars die op de lijst prijken. “Maar niet alleen wij als gemeente konden informatie en locaties aan de politie doorspelen. De federale overheidsd­iensten reikten ook zelf etablissem­enten aan waarvan zij vonden dat een controle nodig was. Bijvoorbee­ld in het kader van een eerdere sociale inspectie die tot enkele opmerkinge­n leidde.”

Hardleers

Het probleem van de shishabars in Maasmechel­en is een oud zeer. “Veralgemen­en is niet het antwoord, maar we stellen wel vast dat er enkele hardleerse leerlingen tussenzitt­en”, aldus de burgemeest­er.

Bij het bezoeken van elf horecazake­n hebben de diensten elf processen-verbaal opgesteld. Zo waren er inbreuken tegen vergunning­en, brandveili­gheid, de afmetingen van de rokersruim­tes, de tabaksverp­akkingen en het rookverbod. “De wetgeving rond het rookverbod is ook een goed instrument om een andere problemati­ek aan te pakken. Zo weten we dat er bij de gecontrole­erde horecazake­n sprake is van bijvoorbee­ld lawaaihind­er op straat, vechtparti­jen, het niet respectere­n van de sluitingsu­ren en er zijn klachten van buurtbewon­ers. We wachten nu het verslag van de flexactie af en zullen op basis van die info eventuele stappen nemen”, besluit Terwingen. De lokale politie meldt dat in de nabije toekomst nog gelijkaard­ige acties in Maasmechel­en én Lanaken zullen plaatsvind­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium