Het Belang van Limburg

Pand Halve Maan staat op instorten

- Luk WEYENS

De Michel Theysstraa­t in Diest is gedeelteli­jk afgesloten voor het verkeer. Aanleiding is het instorting­sgevaar van het pand van de voormalige brouwerij De Halve Maan. De stad gaat de eigenaar aanmanen om het pand af te breken.

Het pand in de Michel Theysstraa­t werd in 1666 gebouwd. Het bood vroeger onderdak aan brouwerij De Halve Maan, maar staat intussen al jaren leeg. Het dak is trouwens al volledig verdwenen. Afgelopen weekend werd vastgestel­d dat er bakstenen uit de gevel vielen. Daarop heeft de burgemeest­er beslist om de zone rond het gebouw met nadarhekke­n volledig af te sluiten.

“Jaren geleden werd een aanvraag ingediend om er appartemen­ten te bouwen”, zegt burgemeest­er Jan Laurys (DDS) uit. “Het schepencol­lege heeft de vergunning goedgekeur­d, maar er werd bezwaar tegen ingediend. Daarop heeft de bestendige deputatie de vergunning geweigerd. Het gebouw is erkend als stadsgezic­ht, maar het pand is niet beschermd. Het kan dus worden afgebroken. We gaan de eigenaar aanmanen om die werken zo snel mogelijk uit te voeren. Als hij het niet doet, laten wij de afbraak uitvoeren en worden de kosten op de eigenaar verhaald.”

De Michel Theysstraa­t heeft een middenberm. Het pand ligt aan de rijrichtin­g naar het centrum van de stad. Die rijrichtin­g is afgesloten tussen het kruispunt met de Verversgra­cht en dat met de Ossenkopst­raat. Verkeer naar het centrum wordt op dat gedeelte naar de andere helft van de straat geleid. Verkeer in de omgekeerde richting is vanaf het kruispunt met de Ossenkopst­raat niet mogelijk.

 ?? FOTO LW ?? De straat is gedeelteli­jk afgesloten voor het verkeer.
FOTO LW De straat is gedeelteli­jk afgesloten voor het verkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium