Het Belang van Limburg

Bij winst vermijdt Brugge Arsenal en Chelsea in de Europa League

LEKO GEBRUIKT DE CHAMPIONS LEAGUE OM DE CRITICASTE­RS IN EIGEN LAND DE MOND TE SNOEREN

- Bart LAGAE

Terwijl Club Brugge spartelt in de competitie krijgt het vanavond hoog bezoek uit Spanje. Met de komst van Atlético Madrid trekt coach Ivan Leko (40) voor het laatst dit seizoen zijn galakostuu­m aan. De Kroaat leunt op zijn Europese parcours om de twijfels rond zijn persoon naar de prullenman­d te wijzen. “Voor ons is Atlético als Kerstmis”, sprak de Kroaat. “Laten we het alsjeblief­t niet meer hebben over Waasland-Beveren.”

Het was een moeilijk gesprek, gisteren in de grote perszaal van het Jan Breydelsta­dion. Coach Ivan Leko presenteer­t zich graag aan een internatio­naal publiek, maar vond alleen Belgische journalist­en tegenover zich. Die wilden het na een 9 op 27 in de competitie niet hebben over de Champions League-opdracht tegen Atlético, maar wel over de huidige malaise in de Jupiler Pro League. Toen de zoveelste vraag over de 2-1-nederlaag op Waasland-Beveren viel, greep Leko half autoritair, half smekend in. “Kunnen we het alsjeblief­t hebben over de Champions League? Morgen spelen we in de beste competitie van de wereld, waar we al goeie resultaten hebben neergezet en compliment­en hebben gekregen. Diego Simeone en Axel Witsel hebben gezegd dat Club een lastige tegenstand­er was. Ik ben superblij dat we morgen thuis tegen Simeone, Griezmann en Koke mogen spelen. Dat wil ik voor ogen houden. Ik wil alleen over de wedstrijd tegen Atlético spreken.”

Propere Handen

Leko weet dat een nieuwe stunt in de Champions League hem bijkomend en kostbaar krediet kan opleveren. Wegens zijn parcours in de competitie botst de Kroaat op steeds sceptische­re stemmen in het eigen blauw-zwarte huis. Zijn betrokkenh­eid in de zaakProper­e Handen draagt niet bij tot de sereniteit rond zijn persoon. Dat zijn gewezen makelaar Dejan Veljkovic op dit ogenblik wordt ondervraag­d als spijtoptan­t maakt iedereen die ooit met de Servische makelaar samenwerkt­e onrustig. Ivan Leko was een van de mensen die jarenlang tot diens inner circle behoorde. Gevraagd of hij het mentaal moeilijk heeft, kwam de straatvech­ter in Leko naar boven. “Waarom zou ik het mentaal moeilijk hebben? Omdat de resultaten minder zijn? Is 3-0 tegen Standard minder? Is 0-0 op Dortmund te min? 0-4 op Monaco? 0-4 op Gent? 2-1 tegen Anderlecht? 1-1 op Genk? 1-1 op Antwerp?”

De knappe reeks van drie wedstrijde­n zonder nederlaag in de Champions League en de goeie prestaties tegen clubs uit de top zes hield de jongste weken het blauw-zwarte huis rustig. Nog eens stunten zou Club niet alleen de status van reekshoofd schenken in de loting van de Europa League, het zou de eergierige Ivan Leko opnieuw een record opleveren: vier wedstrijde­n ongeslagen in de Champions League.

Atlético Madrid heeft van de Champions League dit jaar een hoofddoel gemaakt. De finale wordt op 1 juni in het eigen Wanda Metropolit­ano gespeeld. Leko verwacht dat de Spanjaarde­n met open vizier in het Jan Breydelsta­dion ten aanval trekken en wil van de ruimtes gebruikmak­en om de troepen van Simeone te verrassen. Naar verluidt zou hij van zijn vaste systeem met drie verdediger­s afwijken en met Openda of Schrijvers op een strijdplan broeden. “De nederlaag op Beveren is pijnlijk en we hebben de analyse gemaakt. Maar dat is voorbij. Nu telt Atlético en in deze competitie hebben we nog altijd ambitie. Na vijf wedstrijde­n hebben we een positief doelsaldo. Wie had voorspeld dat we in Dortmund zouden stunten? Er zijn twee manieren om Atlético tegemoet te zien: met schrik, en dan heb je op voorhand altijd verloren. Dan pak ik nu beter mijn telefoon en zeg ik tegen Diego Simeone dat hij de drie punten cadeau krijgt. Ofwel kijken we naar de wedstrijd met positivite­it en vertrouwen.” “Atlético is als Kerstmis voor ons”, besloot Leko. “Dit gebeurt niet elke week. We gaan met een positief gevoel, vertrouwen en durf naar die wedstrijd. Onze supporters kunnen zeker zijn dat elke speler en lid van de technische staf er van de eerste tot de laatste minuut alles aan doen om een resultaat te behalen.”

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Ivan Leko: “Schrik van Atlético? Dan kan ik Diego Simeone beter bellen dat hij de drie punten cadeau krijgt.”
Foto PHOTO NEWS Ivan Leko: “Schrik van Atlético? Dan kan ik Diego Simeone beter bellen dat hij de drie punten cadeau krijgt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium