Het Belang van Limburg

Ode aan Beckham

Zes dingen die u moet weten over ANTOINE GRIEZMANN

-

Zijn coach Diego Simeone noemt hem “samen met Messi en Ronaldo bij de drie beste spelers ter wereld.” Club Brugge let vanavond dus maar beter op voor Antoine Griezmann (27), de Franse spits van Atlético.

1 PORTUGESE ROOTS

Voor hetzelfde geld had Griezmann nooit voor Frankrijk gespeeld. Zijn naam klinkt Duits omdat zijn vader Alain roots heeft in Munster, terwijl zijn moeder Isabelle van Portugese afkomst is. Griezmann twijfelde zelfs ooit even om voor de Portugese nationale ploeg te kiezen.

2 JAAR GESCHORST

De overweging om voor Portugal te kiezen kwam er nadat Griezmann in 2013 een jaar lang werd geschorst bij de Franse nationale ploegen. Dat was het gevolg van een jeugdzonde in 2012. Tussen twee cruciale barragemat­chen voor het EK U21 tegen Noorwegen ging hij met vier ploegmaats een nachtje stappen in Parijs.

3 TE KLEIN

De jonge Antoine Griezmann was fan van Olympique Lyon. Eén keer mocht hij er testen, maar hij werd doorgestuu­rd wegens te klein en te frêle. Ook na twee testperiod­es bij Metz kreeg hij daar om dezelfde reden geen contract. Hij testte ook voor Montpellie­r op een tornooi in Parijs en daar werd hij opgemerkt door Eric Olhats, de Franse scout van Real Sociedad. Die nodigde Griezmann een week uit in Spanje en daar mocht hij wel blijven. Zijn ouders stonden niet te springen voor zo’n verhuis, maar toen bleek dat hij in Frankrijk naar school kon blijven gaan, gingen ze overstag.

4 SPAANS TEMPERAMEN­T

De spits voetbalt al bijna zijn hele carrière in Spanje. Griezmann zegt zelf dat hij een Fransman is met een Spaans temperamen­t. Als hij boos wordt, vloekt hij in het Spaans. Hij leidde Real Sociedad vanuit tweede klasse naar de Spaanse subtop en ging dan voor 35 miljoen naar Atlético Madrid waar hij voor 6 jaar tekende. Opvallend genoeg heeft hij geen echte makelaar en toch onderhande­lde de aanvaller bij Atlético een afkoopclau­sule van 100 miljoen

GROEP A

21.00 Club Brugge - Atletico Madrid 21.00 Monaco - Bor. Dortmund 1 Atletico Madrid 5 4 2 Bor. Dortmund 5 3 3 Club Brugge 5 1

4 Monaco 5 0 1 1 2 4 0 1 2 1 9-6 8-2 6-5 2-12 12 10 5 1 euro. Barcelona wou die clausule voor het WK lichten, maar Griezmann bleef Atlético trouw.

5 VERLIEFD OP URUGUAY

Antoine Griezmann voelt zich thuis in vele landen: Frankrijk, Portugal, Spanje… Maar hij is ook verliefd op Uruguay. Bij Real Sociedad werd hij gelanceerd door de Uruguayaan­se coach, Martin Lasarte. Bij zijn latere club Atlético Madrid lopen ook twee Uruguayane­n rond. Verdediger­s Diego Godin en José Maria Giménez. Ook met hen klikt het zo goed dat Godin zelfs de peter is van zijn dochtertje Mia dat in 2016 werd geboren. Toen Uruguay zich in 2017 kwalificee­rde voor het WK in Rusland wachtte Griezmann zijn ploegmaats op op de luchthaven van Madrid in een shirt van Uruguay.

6 MOUWEN ALS BECKHAM

Griezmann heeft veel idolen, maar heeft het vooral voor David Beckham. Beiden zijn linksvoeti­g en Griezmann zei ooit over Becks: “Op het veld straalde hij klasse uit, maar ook ernaast was hij clean en altijd goedgeklee­d. Ik zag hem ooit op een boot staan met de olympische vlam voor de Spelen van 2012 in Londen en zijn haar bewoog niet.”

Als ode aan Beckham voetbalt Griezmann nog altijd met het nummer 7 en ook bijna altijd in een shirt met lange mouwen, want Beckham deed dat ook.

 ?? FOTO PHN ?? De gelovige Griezmann verschijnt bijna altijd op het veld met lange mouwen… een ode aan Beckham.
FOTO PHN De gelovige Griezmann verschijnt bijna altijd op het veld met lange mouwen… een ode aan Beckham.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium