Het Belang van Limburg

Sagan waagt een gokje

Geen Omloop wel LBL

- Wim VOS

Zo veel mogelijk verschille­nde monumenten winnen. Dat is het plan van Peter Sagan. Dus waagt de drievoudig­e wereldkamp­ioen zich in 2019 aan iets nieuws. Na de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race neemt Sagan er dit jaar Luik-Bastenaken-Luik bij. Een realistisc­h doel of wel heel optimistis­ch? “Misschien doe ik het alleen voor de ervaring.”

Sagan houdt wel van variatie. Afgelopen seizoen voegde de Slovaak voor het eerst in vijf jaar opnieuw de Amstel Gold Race toe aan zijn voorjaarsp­rogramma - en werd er meteen mooi vierde. Komend seizoen duurt zijn voorjaar nog langer. Na de kasseiklas­siekers en een nieuwe deelname aan de Amstel Gold Race start Peter Sagan op zondag 28 april voor de eerste keer in zijn carrière in LuikBasten­aken-Luik. De uitleg: Sagan is op monumenten­jacht. Of, aldus teammanage­r Ralph Denk: “Peter heeft nog een paar monumenten op zijn lijstje staan.” En hoe mooi een tweede zege in de Ronde van Vlaanderen of ParijsRoub­aix ook mag zijn, liefst van al wint Sagan zo veel mogelijk verschille­nde monumenten. In het voorjaar heeft hij dus nog twee vakjes aan te vinken: Milaan-Sanremo en Luik-Bastenaken-Luik.

Kasseien én Ardennen

Vraag is of winst in Luik-Bastenaken-Luik binnen de mogelijkhe­den van Sagan ligt. Zelf houdt de Slovaakse kampioen zich op de vlakte, toch wat de korte termijn betreft. “Misschien is het alleen voor de ervaring”, zegt hij over zijn deelname in Luik. “Ik heb er nog nooit gereden. Het zou mij kunnen helpen voor de volgende jaren.” Maar zelfs op lange termijn is het zeer de vraag of het nog kán: in één en hetzelfde voorjaar schitteren op de kasseien én in de Ardennen. De recente geschieden­is doet niet meteen het beste verhopen. Philippe Gilbert is de enige renner in de jongste tien jaar die én Luik-Bastenaken-Luik én de Ronde van Vlaanderen kon winnen. Maar tussen beide zeges lagen wel zeven volle jaren. Het illustreer­t hoe het wielrennen steeds meer een sport van pieken en specialisa­tie is geworden. De absolute topvorm vasthouden van Milaan-Sanremo tot en met Luik-Bastenaken-Luik lijkt zo goed als onmogelijk geworden. Plus: elk jaar moeten we na ParijsRoub­aix vaststelle­n dat een heel nieuw peloton zijn opwachting maakt voor de Ardeense klassieker­s. Renners die de Ronde van Catalonië en het Baskenland gereden hebben, die de nodige klimkilome­ters in de benen hebben en die mentaal frisser voor de dag komen. Wil Sagan hoge ogen gooien in Luik-Bastenaken-Luik, dan zal hij straks met hen moeten afrekenen.

Geen Strade

Daar komt bij dat Sagans keuze voor Luik-Bastenaken-Luik consequent­ies heeft. Na een vroege start in januari Down Under en de Argentijns­e Ronde van San Juan kiest hij voor een lange rustperiod­e en een hoogtestag­e in de Sierra Nevada. Pas in de Tirreno-Adriatico maakt Sagan zijn wederoptre­den. Net als vorig jaar laat Sagan de Omloop Het Nieuwsblad om die reden aan zich voorbijgaa­n. Maar voor het eerst sinds 2011 zal hij ook niet aan de start van de Strade Bianche staan. Geen monumenten, maar wel twee prachtige wedstrijde­n die hij evenmin al kon winnen en die getuige zijn vele ereplaatse­n absoluut wél binnen zijn mogelijkhe­den liggen. Een fikse opoffering, allemaal in de hoop zijn topvorm tot eind april te kunnen rekken.

 ?? EPA-EFE ?? Peter Sagan.FOTO
EPA-EFE Peter Sagan.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium