Het Belang van Limburg

“Vroeger had ik vijf perceeltje­s, nu één groot”

Eigenaars ruilen vrijwillig 53 hectare landbouwgr­onden

- Mark DREESEN

Op voorstel van De Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM) hebben in Dilsen-Stokkem 105 eigenaars en landbouwer­s hun gronden geruild. In totaal gaat het om 53 hectare. “Vroeger had ik vijf kleine perceeltje­s van samen 1 hectare”, zegt landbouwer Jos Aerts-Creemers. “Nu heb ik geruild en heb ik één groot perceel van 1 hectare. Ik ben blij dat ik heb meegedaan aan deze vrijwillig­e ruilverkav­elingen.”

Het gaat om gronden in het gebied rond de Molenweg in Rotem en een gebied tussen de Burgemeest­er Henrylaan en de Rijksweg in Elen en Rotem. Het initiatief kwam er op vraag van De Vlaamse Landmaatsc­happij. “We hebben van 302 kleine percelen nu 106 grote percelen gemaakt”, zegt Chris De Groot van de dienst Gebiedsont­wikkeling en Planning. “Landbouwer­s ruilden hun gronden en kregen in de plaats grotere aaneengesl­oten percelen. Zo realiseerd­en we een betere landbouwst­ructuur. De VLM contacteer­de alle eigenaars en zorgde dat er schrifteli­jke akkoorden van alle betrokkene­n konden voorgelegd worden.”

Ook het stadsbestu­ur was betrokken bij de ruilverkav­elingen. “Door gronden te ruilen hebben we een bos bij het natuurgebi­ed de Broeken kunnen voegen en krijgt schutterij Sint-Monulfus extra gronden bij hun schuttersl­okaal, al zijn die nu in eigendom van de stad”, zegt burgemeest­er Lydia Peeters. “Er zijn nu in Vlaanderen twee ruilverkav­elingen doorgevoer­d. Ze liggen allebei in DilsenStok­kem. Dat is toch uniek. Er was bovendien maar weinig tijd. Deze ruilverkav­elingen moesten uitgevoerd zijn voor het einde van het SALK-plan.”

Er zijn nu in Vlaanderen twee ruilverkav­elingen doorgevoer­d. Ze liggen allebei in Dilsen-Stokkem. Dat is toch uniek

Lydia PEETERS Burgemeest­er

Landbouwwe­gen

Door de ruilverkav­elingen hebben de landbouwwe­gen in Rotem nu ook een verharding gekregen. “Dat is interessan­t voor landbouwma­chines, maar ook voor fietsers en joggers”, vervolgt burgemeest­er Peeters. De nieuwe verharde landbouwwe­gen zijn opgenomen bij het openbaar domein. De stad neemt een deel van de kosten voor haar rekening. Er zijn ook landbouwwe­gen afgeschaft, omdat ze ingenomen zijn bij landbouwgr­onden. Zo konden grotere percelen ontwikkeld worden. Ook moeten er nog enkele bomenrijen gekapt worden. Die worden dan op een andere locatie gecompense­erd. De stad neemt deze boscompens­atie ten laste en zal 15,5 are laten bebossen door de VLM op percelen in de nabijheid van de Broeken in Elen.”

Tevredenhe­id

“Door deze ruilverkav­eling hebben we nu een groot perceel in een mooiere vorm”, zegt landbouwer Johan Aerts-Doumen. “Dat per- ceel kan ik nu zelf indelen in tarwe, gras en maïs. Ik denk dat iedere landbouwer gelukkig is met deze vrijwillig­e ruilingen.”

Chris De Groot: “Het is een winwin situatie voor iedereen die heeft meegedaan. De totale kostprijs voor het uitvoeren van deze werken bedroeg 216.000 euro, waarvan 130.000 euro subsidies van het Vlaamse Gewest, 33.000 euro van de stad Dilsen-Stokkem en 53.000 euro van SALK. Als er in Vlaanderen in de toekomst nog ooit ruilverkav­elingen doorgevoer­d worden, zal Dilsen-Stokkem steeds als voorbeeldg­emeente aangehaald worden.”

 ?? FOTO MMD ?? In het landelijke Rotem hebben 105 eigenaars hun gronden geruild.
FOTO MMD In het landelijke Rotem hebben 105 eigenaars hun gronden geruild.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium