Het Belang van Limburg

436.000 euro voor restaurati­e bewoonde historisch­e hoeves

-

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kent een premie van 436.000 euro toe voor de restaurati­e van drie historisch­e hoeves in Limburg. Het gaat om vakwerkhoe­ves in Alken en Hasselt en een hoeve in Peer. De restaurati­esubsidies werden aangevraag­d door de private eigenaars van de gebouwen die er ook wonen en de panden gebruiken als gezinswoni­ng.

“Ze zijn alle drie een mooi voorbeeld van de landelijke architectu­ur in Limburg uit de negentiend­e eeuw”, verdedigt Bourgeois de keuze voor het toekennen van de gelden. De 436.000 euro zullen verspreid worden over de hoeve aan de Beckershof­weg in Peer, de vakwerkhoe­ve in de Lindestraa­t in Alken en vakwerkhoe­ve in de Melbeekstr­aat in Hasselt. Het gebouw in Peer dateert uit het begin van de negentiend­e eeuw en is langgerekt. Daarmee typeert het de Kempische hoeve met traditione­le architectu­rale elementen en ook de typische componente­n van het boerenbedr­ijf. Het geld wordt gespendeer­d aan het weer- en winddicht maken van het pand.

In Alken gaat het om een complex uit de periode rond 1845 met verdere aanpassing­en en uitbreidin­gen zoals een bakhuis rond 1856. Het behoort bij een reeks vakwerkgeb­ouwen in de oude wijk Ter Linden en telt authentiek­e elementen, zoals een mestvaalt op het erf voor het woonhuis en een waterput tussen wagenhuis en schuur. De aanvragers gaan met de premie het woonhuis restaurere­n.

Record

De vakwerkhoe­ve in Hasselt is halfgeslot­en en staat in de Atlas van de Buurtwegen uit 1840. Naast het woonhuis telt het complex een koe- en paardensta­l, varkenssta­l, schuur en bakhuis. Op de site zal een totale restaurati­e plaatsvind­en en hiervoor hebben ze hun premie ontvangen. De 436.000 euro vallen eigenlijk in het niets bij de totaalsom die dit jaar al in beschermde monumenten werd gestoken. Dat bedrag klokt nu af op 87,5 miljoen euro. Deze regeerperi­ode staat de teller zelfs op 415 miljoen euro dat naar projecten verspreid over 183 gemeenten vloeide. Een record.

 ?? Foto PPN ?? De vakwerkhoe­ve in de Lindestraa­t in Alken.
Foto PPN De vakwerkhoe­ve in de Lindestraa­t in Alken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium