Het Belang van Limburg

“Humor die af en toe wat wringt”

Ben Segers ‘De Collega’s 2.0’ de tv-reeks die eind jaren zeventig van start ging op het toenmalige BRT1.

- Jo SMEETS

Dat Ben Segers (44) acteur is geworden, is mede dankzij ‘De Collega’s’,

Niet verwonderl­ijk dat hij nu een rol speelt in ‘De Collega’s 2.0’,

“We hebben geprobeerd de geest van de oude reeks te behouden”, zegt Ben. Wie iets wil weten over ‘De Collega’s’ is bij Ben Segers aan het juiste adres. De acteur verzamelt namelijk alles wat hij te pakken kan krijgen over de legendaris­che tvreeks. Het verbaast dan ook niet dat de reboot - de bioscoopfi­lm ‘De Collega’s 2.0’ - er is gekomen mede dankzij hem. “Oude scenario’s, callsheets van de opnamedage­n, interviews met de acteurs van de oorspronke­lijke reeks, dat zit allemaal in mijn kluis”, vertelt hij. “Veel heb ik gekregen van Tuur De Weert, die destijds de rol van Gilbert Van Hie voor zijn rekening nam. Geweldig vond ik dat, want toen ik vijf was keek ik al naar de reeks: mijn vader behoorde destijds immers tot de happy few die een videorecor­der hadden. De zaterdagav­onden waarop we met het hele gezin in pyjama naar ‘De Collega’s’ zaten te kijken, zullen me dan ook voor altijd bijblijven. Je hoort het, ‘De Collega’s’ is voor mij een passie. Dat hoorde ook producer Mariano Vanhoof, toen ik tijdens een lange treinrit met hem wéér maar eens over de serie aan het leuteren was. Een maand later belde hij me op: ‘Ben, jouw betoog over ‘De Collega’s’ heeft me niet meer losgelaten, laten we een film maken.’ Mijn antwoord: ‘Ik doe mee!’”

Geen typetjesfe­stival

Dat Segers later zelf voor de camera’s zou gaan staan, heeft dus veel te maken met zijn jeugdobses­sie. “Ik analyseerd­e de scenario’s, speelde hele aflevering­en na”, vertelt hij. “Ik kon me daar totaal in verliezen en ging al snel beseffen dat het helemaal mijn ding was. Acteur, dat wilde ik ook worden, net zoals Tuur De Weert en Jaak Van Assche, die gestalte gaven aan het ondeugende duo De PesserVan Hie. Die twee waren mijn favorieten, al vond ik Jomme Dockx en Philemon Persez - respectiev­elijk gespeeld door Manu en René Verreth - natuurlijk ook geweldig. Weet je wat het beste was aan ‘De Collega’s’? De dialogen, de verhaallij­nen, het was allemaal zeer menselijk. Het was comedy, maar niet all the way, want er was ook plaats voor donker drama: alcoholver­slavingen, overspel… Dat komt ook terug in ‘De Collega’s 2.0’. De nieuwe personages hebben omzeggens niets te maken met de oude, maar we hebben wel geprobeerd de geest van de oorspronke­lijke reeks te behouden. Niet dat ik veel te zeggen had op de set, maar daar heb ik toch wel over gewaakt. Ik wilde niet dat het een typetjesfe­stival werd en gelukkig was Jan Verheyen dezelfde mening toegedaan.” Wie ook - op de achtergron­d dan - mee een oogje in het zeil hield, was Bart De Pauw, met wie Ben in 2014 ‘De Biker Boys’ maakte. Aanvankeli­jk zou De Pauw zelfs een rol vertolken in de film, maar na de meldingen van grensovers­chrijdend gedrag werden die plannen opgeborgen. “Hij heeft nu advies gegeven tijdens het schrijven van het scenario”, aldus Ben. “Ik ben heel blij dat Bart op de aftiteling mocht staan, ik hoop dat het hem wat goed doet. Want ik gun het hem. (denkt na) De Bart die ik onlangs nog heb ontmoet, was niet meer de Bart die ik vroeger gekend heb. De pretlichtj­es in zijn ogen waren verdwenen, hij leek me een gebroken man. Ik wil er niet te veel over kwijt, maar toch dit: Bart heeft waarschijn­lijk fouten gemaakt, dat geeft hij zelf toe, maar de publieke vernederin­g die daar op volgde, staat niet in verhouding. Zie maar eens hoe dat stinkend putje van Jan Fabre met alle mogelijke middelen wordt dichtgehou­den. Als ik alles moet geloven wat in die open brief stond, vind ik dat er met twee maten en gewichten wordt gewogen. Dus, ook al zou Bart fouten hebben gemaakt, de manier waarop hij aan de schandpaal werd genageld, is buiten proportie. En volgens mij werd hij ook slachtoffe­r van een vies spelletje.”

Vies spelletje

Camionneur Ben

Terug naar ‘De Collega’s’. De suffe realiteit van de uitgeblust­e inktkoelie die elke dag naar zijn duffe kantoorjob sloft, zou het iets zijn voor Ben? “Niet meteen”, antwoordt hij. “Maar ik kan me er wel iets bij voorstelle­n en dan toch vooral: saaiheid Ik ben zelf een tijdje camionneur geweest in het bouwbedrij­fje van mijn vader, maar dat was niets voor mij. (lacht) Maar gelukkig ben ik dus acteur mogen worden. Voor VTM ben ik nu ‘Gros’ aan het maken, een werktitel voor een sketchprog­ramma met de makers van ‘Loslopend Wild’. Volgend jaar beginnen we dan aan een tweede seizoen van ‘#hetisingew­ikkeld’ onder leiding van mijn vrouw (Lenny Van Wesemael, nvdr.) en aan een nieuwe reeks van ‘De Zonen Van Van As’. Ik zeg het vaak tegen mezelf als ik in de auto zit: ‘Ben, hoop maar dat dit morgen niet stopt en dat je nog heel lang mag blijven acteren.’”

→ ‘De Collega’s 2.0’, nu in de bioscoop

 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ??
FOTO FRANK ABBELOOS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium