Het Belang van Limburg

VERPLETTER­ENDE NEDERLAAG VOOR MAY

Lagerhuis veegt Brexitdeal van tafel

- Luc STANDAERT/Marc VAN DE WEYER

LONDEN - Met een nooit geziene meerderhei­d heeft het Britse Lagerhuis gisterenav­ond het akkoord dat premier Theresa May met de Europese Unie had bereikt over de Brexit verworpen. Onmiddelli­jk na de stemming diende oppositiel­eider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen in tegen de regering. Daarover wordt vandaag gestemd.

Er stemden 202 parlements­leden voor het Brexitakko­ord, en 432 tegen, een verschil van 230 stemmen. Daarmee is de nederlaag die Theresa May gisterenav­ond leed veruit de zwaarste uit de moderne geschieden­is van het Britse parlement. Haar positie als eerste minister wordt meteen nog zwakker dan ze al was. Nochtans wordt niet verwacht dat de motie van wantrouwen van Labourleid­er Jeremy Corbyn straks een meerderhei­d krijgt. Dan komen er immers verkiezing­en en dat willen de Conservati­even niet. May vertrekt wellicht morgen al naar Brussel om opnieuw te gaan onderhande­len met de Europese Unie. Commissiev­oorzitter Jean Claude Juncker zegt dat hij bereid is “alle dossiers weer te openen”. Er blijven nog 70 dagen om een nieuw akkoord te vinden.

LONDEN - Theresa May heeft gisteravon­d de zwaarste parlementa­ire nederlaag geleden van alle Britse premiers sinds 1918. Het Lagerhuis diende haar Brexitakko­ord met de Europese Unie de doodsteek toe: 432 Lagerhuisl­eden stemden tegen, 202 voor. In een onmiddelli­jke reactie op haar verpletter­ende nederlaag nodigde May de oppositie uit de vertrouwen­svraag te stellen. Labour-oppositiel­eider Jeremy Corbyn verspilde geen tijd om zo’n motie van wantrouwen in te dienen.

Tweeënhalf jaar na het referendum, en nauwelijks 70 dagen voor de Brexit op 29 maart werkelijkh­eid moet worden, heeft het Britse Lagerhuis gisteravon­d met een verpletter­ende meerderhei­d het vorig jaar gesloten Brexitakko­ord tussen de Britse regering en de Europese Unie geliquidee­rd. De meaningful vote (betekenisv­olle stemming) eindigde in een nederlaag voor Theresa May die nog zwaarder uitviel dan veel commentato­ren de voorbije dagen voorspelde­n. Een groggy uitziende May erkende onmiddelli­jk na het bekendmake­n van de uitslag met Brits gevoel voor understate­ment dat het “duidelijk is dat dit Huis het akkoord niet steunt”, maar ook dat het niet duidelijk was wat het Lagerhuis dan wel steunt.

In zijn eerste reactie hakte oppositiel­eider Jeremy Corbyn flink in op zijn tegenstand­ster. “May heeft de voorbije twee jaar alleen aan de belangen van de Conservati­eve partij gedacht. Na twee jaar van mislukking­en kan de premier echt niet meer geloven dat ze een goede deal voor het Britse volk zal bereiken.”

May zelf bleef gisteren zelfs na de knock-out ‘haar’ deal verdedigen. De uitslag maakte echter pijnlijk duidelijk hoe groot de tegenstand uit haar eigen Conservati­eve partij is. Uiteindeli­jk stemden 118 leden van de fractie tegen hun premier en haar ook gisteren herhaalde argumenten. Dat het akkoord het enig mogelijke was, dat het de democratis­che wensen van het Britse volk uitvoerde, dat een stem tegen het akkoord een stem voor onzekerhei­d, verdeeldhe­id en het risico van geen deal was... Het maakte totaal geen indruk op de harde kern van Brexiteers in haar achterban.

Wantrouwen

Vanavond stemt het Lagerhuis opnieuw, dan over de motie van wantrouwen die gisteravon­d onmiddelli­jk na het bekendword­en van de uitslag ingediend werd door Labour-leider Jeremy Corbyn, mede onderteken­d door de leiders van andere oppositiep­artijen.

In haar eerste reactie had Thereasa May gezegd dat de aard van de nederlaag het nodig maakte om de vertrouwen­svraag ter stemming te brengen. Ze nodigde de oppositiep­artijen dan ook uit om dat te doen. Hoe die stemming gaat aflopen, is zeker na gisteren onduidelij­k. Verwacht werd dat alle Conservati­eve Lagerhuisl­eden de rangen zouden sluiten en dat May ook weer de steun van de Noord-Ierse DUP zou krijgen. Maar na het felle debat gisteren is het niet uit te sluiten dat sommige Brexiteers uit Mays achterban toch met de oppositie zullen stemmen.

Drie dagen

May moet nu binnen de drie dagen een plan-B op tafel leggen. Dat is het gevolg van een succesvol amendement, vorige week ingediend door de rebelse Conservati­eve anti-Brexiteer Dominic Grieve. Daardoor heeft de premier niet langer drie weken om met een alternatie­f voorstel te komen, maar moet ze maandag al een nieuw voorstel uit haar mouw schudden. Hoe dat eruitziet en in welke betekenisv­olle aspecten dat kan verschille­n van de huidige teksten – 580 bladzijden precieze juridische afspraken – is al even onduidelij­k als de Brexitaflo­op zelf.

Het is duidelijk dat dit Huis het akkoord niet steunt. Maar het is niet duidelijk wat dit Huis dan wel steunt Premier Theresa MAY

Europa vraagt moed

Onderhande­lingsruimt­e met de overige 27 EU-lidstaten lijkt er nauwelijks. De Europese leiders namen gisteren met spijt kennis van het wegstemmen van het na moeilijk overleg tot stand gekomen akkoord met de Britten. Commissiev­oorzitter Juncker drong er bij de Britten op aan duidelijkh­eid over hun positie te verschaffe­n. Raadspresi­dent Tusk opperde op Twitter zelfs dat de Brexit nu mogelijk kon worden teruggedra­aid. “Als de deal onmogelijk is. En niemand wil de deal. Wie zal dan eindelijk de moed hebben om te zeggen wat de enige positieve oplossing is?”, vraag hij zich af. Juncker houdt zich vandaag in ieder geval klaar voor spoedoverl­eg.

In het Lagerhuis klonken gisteren al oproepen aan de EU om opnieuw aan de onderhande­lingstafel te gaan zitten. Labour-leider Jeremy Corbyn zei dat een nieuwe

regering na verkiezing­en een mandaat zou hebben om de patstellin­g rond de Brexit te doorbreken. Conservati­eve Brexiteers speculeerd­en dan weer dat de krachtige afwijzing van het Brexitakko­ord toe zou leiden dat de Europese partners verdere toegevinge­n zouden doen om een no-deal-Brexit tegen te houden.

Die hoop werd echter gisteren al de grond in geboord. De Duitse minister van Buitenland­se Zaken Heiko Maas ontkende dat Londen een betere deal zal worden aangeboden. May zou “geen compleet nieuwe oplossinge­n” krijgen in mogelijke bijkomende bespreking­en tussen de EU en de Britten.

Kinderspel

In het lange debat voor de stemming liep de emotie bij momenten hoog op. De hoogste juridische raadgever van de regering, jurist Geoffrey Cox, verweet zijn partijgeno­ten die op een no-deal-Brexit uit zijn, dat ze zich gedroegen als kinderen in een speeltuin: “Wat voor spel spelen jullie? Jullie zijn geen kinderen, jullie zijn wetgevers.” Lagerhuisv­oorzitter Bercow – wiens optreden de voorbije dagen vooral bij de Conservati­even omstreden is – beperkte de spreektijd eerst tot vijf, vervolgens tot drie minuten. Een Tory-Brexiteer had maar zeventien seconden nodig om uit te leggen dat hij “no, no and no” zou stemmen.

Veel van de Conservati­eve Lagerer huisleden die aankondigd­en dat ze tegen Mays deal zouden stemmen, rechtvaard­igden dat met verwijzing­en naar de ‘backstop’, de noodregeli­ng die er moet voor zorgen dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek als er na afloop van de voorziene overgangsp­eriode (eind 2020) geen handelsakk­oord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is. Pro-Europese Lagerhuisl­eden kondigden hun nee-stem aan met heel andere argumenten. Zo zei Labour-afgevaardi­gde David Lamy – een van de belangrijk­ste voorstande­rs van een nieuw referendum – dat het Brexitakko­ord het Britse volk niet meer, maar beduidend minder soeverein maakte. Even na achten stapten de MP’s dan door de division lobbies, twee corridors aan weerszijde­n van de Kamer. Daarvan dient eentje voor de ayes (ja’s) en eentje voor de nee-stemmers.

Het Lagerhuis was massaal gemobilise­erd voor de stemming. Een Labour-parlements­lid stelde zelfs de geboorte van haar kind uit. Eigenlijk zou Tulip Siddiq gisteren een zoon ter wereld brengen via een keizersned­e, maar ze wilde absoluut meestemmen. Haar dokters vonden het goed om de ingreep een dag of twee uit te stellen.

Als de deal onmogelijk is. En niemand wil de deal. Wie zal dan eindelijk de moed hebben om te zeggen wat de enige positieve oplossing is? Donald TUSK EU-president

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Gisteren verloor Theresa May al de stemming over haar Brexitakko­ord, vandaag wordt beslist over haar lot als premier.
FOTO EPA-EFE Gisteren verloor Theresa May al de stemming over haar Brexitakko­ord, vandaag wordt beslist over haar lot als premier.
 ?? ??
 ?? FOTO PHN/AP ?? Voor- en tegenstand­ers verzamelde­n gisteren in Londen in afwachting van de stemming. Sommigen waren al blijer met de uitslag dan anderen. Het Verenigd Koninkrijk blijft verdeeld achter.
FOTO PHN/AP Voor- en tegenstand­ers verzamelde­n gisteren in Londen in afwachting van de stemming. Sommigen waren al blijer met de uitslag dan anderen. Het Verenigd Koninkrijk blijft verdeeld achter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium