Het Belang van Limburg

N-VA’er in cel voor mensensmok­kel

N-VA-gemeentera­adslid liet Syrische en Iraakse christenen betalen voor humanitair­e visa

-

MECHELEN - Een N-VA-gemeentera­adslid uit Mechelen zou voor tienduizen­den euro’s humanitair­e visa hebben verkocht aan Syriërs. Melikan Kucam (44) werd gisteren opgepakt en wordt verdacht van mensensmok­kel, criminele organisati­e, passieve corruptie en afpersing. Voormalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (op een archieffot­o met Kucam) reageert geschokt: “Als dit klopt, voel ik mij totaal misbruikt.”

MECHELEN - Mensensmok­kel, criminele organisati­e, passieve corruptie en afpersing. Het zijn zware feiten waarvan het Mechelse N-VA-gemeentera­adslid Melikan Kucam (44) wordt beticht. Hij zou voor tienduizen­den euro’s humanitair­e visa verkocht hebben aan christenen die uit Syrië en Irak naar ons land geholpen werden. Kucam werd gisteren opgepakt.

Het onderzoek begon op basis van een ‘openbaar gerucht’, zoals dat heet. In de Assyrische christelij­ke gemeenscha­p – sterk vertegenwo­ordigd in Mechelen – deden al een tijd verhalen de ronde over het raadslid. Kucam geniet binnen de Assyrische gemeenscha­p veel aanzien, is medeoprich­ter van Het Vlaams-Assyrisch Huis en had goede contacten met voormalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In die mate dat Kucam vanuit zijn expertise binnen de Oosters-christelij­ke gemeenscha­p invloed had op wie een humanitair visum kreeg en in aanmerking kwam om als lid van de christelij­ke minderheid vanuit conflictge­bieden in Syrië en Irak naar ons land te reizen.

Tussenpers­onen

De speurders denken dat Kucam tegen betaling namen op een lijst zette die hij vervolgens aan de staatssecr­etaris (die beslist over humanitair­e visa, zie hiernaast) bezorgde. “Het is belangrijk om te benadrukke­n dat, in de huidige stand van het onderzoek, er geen aanwijzing­en zijn dat de voormalige staatssecr­etaris of iemand van het kabinet betrokken zou zijn bij de feiten”, zegt het parket. Dat Kucam zich liet betalen, wordt onder meer gestaafd door verschille­nde getuigen die de politie kon spreken. “De bedragen variëren van 2.000 tot 10.000 euro”, zegt het Antwerpse parket. “De totale omvang is nog onbekend.” Ook in het VRT-programma ‘Pano’ kwamen gisterenav­ond getuigen aan bod. “Iedereen die via dat netwerk is gekomen, heeft betaald”, klonk het. “Soms 2.000, 5.000 en soms zelfs 10.000 euro.” Een andere getuige kreeg het aanbod zijn vader te laten overbrenge­n. Hij moest dan wel tussen 10.000 en 20.000 euro betalen. “Ik ben er niet op ingegaan.” De prijzen mogen dan wel variëren en zouden stijgen naarmate ‘de lijst’ voller raakte, de getuigenis­sen die de VRT verzamelde hadden één ding gemeen: allemaal wezen ze in de richting van Melikan Kucam. “Rond hem hangt een netwerk van mensen die geld en namen verzamelen”, vertelt een getuige.

Rond Kucam hangt een netwerk van mensen die geld en namen verzamelen Getuige

Ook een van die tussenpers­onen getuigde in ‘Pano’: “Hij heeft mensen rondom zich die als contactpun­t functioner­en. Die tussenpers­onen geven dat geld door aan Kucam. Hij neemt nooit geld aan van gewone mensen. Ik heb zelf tienduizen­den euro’s aan Kucam doorgegeve­n. Alles cash.” In ‘Pano’ werden ook beelden getoond van Kucam die in Libanon visa aan het uitdelen is. Sommige mensen die een visum kochten bij Kucam en het geld terugeiste­n, zouden bedreigd zijn geweest. Hen werd verteld dat ze België zouden worden uitgezet.

Luxeauto’s

In Mechelen werden al langer vragen gesteld bij de levensstij­l van Melikan Kucam, van beroep boekhouder bij het OCMW in Ganshoren. Buurtbewon­ers vroegen zich af hoe hij met zijn loon zo vaak op vakantie kon. Volgens een goede bron zou Kucam ook onlangs nog twee dure wagens besteld hebben, een Maserati voor zichzelf en een Golf R voor zijn zoon.

Kucam werd gisteren om 14 uur gearrestee­rd. Binnen de 48 uur moet hij voor de onderzoeks­rechter worden geleid, die over een eventuele verdere aanhouding beslist. Waarschijn­lijk vindt de voorleidin­g pas morgen plaats.

 ?? ??
 ?? Foto GIL PLAQUET ?? Melikan Kucam en Theo Francken tijdens een Assyrische paasvierin­g in Mechelen in 2017.
Foto GIL PLAQUET Melikan Kucam en Theo Francken tijdens een Assyrische paasvierin­g in Mechelen in 2017.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium