Het Belang van Limburg

Peter Vanvelthov­en (sp.a) stopt helemaal met politiek

-

HASSELT - Het provinciaa­l bestuur van sp.a-Limburg heeft gisteravon­d met 77 procent van de stemmen de modellijst­en voor de federale en Vlaamse verkiezing­en van 26 mei goedgekeur­d. Peter Vanvelthov­en (56, foto) staat daar niet op want hij zegt de politiek “om persoonlij­ke redenen” in mei vaarwel.

Zoals eerder al aangekondi­gd trekt het Genkse Kamerlid Meryame Kitir de Kamerlijst. Peter Vanvelthov­en werd op twee verwacht, maar zorgde gisteravon­d voor de grote verrassing. Nadat hij in oktober naast de burgemeest­erssjerp greep in Lommel, kondigde hij zijn politiek afscheid aan. “Bij dezen wil ik meteen mijn grote waardering uiten voor het werk dat Peter al die tijd heeft verricht”, zegt provinciaa­l voorzitter Alain Yzermans.

Na Jo Vandeurzen (CD&V) en Jan Peumans (N-VA) is Vanvelthov­en het derde Limburgse boegbeeld dat de politiek in mei vaarwel zegt. Zijn afscheid is meteen ook het einde van de dynastie-Vanvelthov­en in de politiek. Naast gedeputeer­de, Vlaams Parlements­lid, Kamerlid, staatssect­retaris en minister was het boegbeeld elf jaar burgemeest­er van Lommel. Door zijn afscheid krijgt de jonge ex-schepen Kris Verduyckt uit Lommel plaats twee op de Kamerlijst. Een sp.a’er uit Beringen komt op drie. Burgemeest­er Patrick Lismont van Gingelom wordt lijstduwer en zijn collega Bert Moyaers van Herk-de-Stad eerste opvolger.

Vlaams Parlement

Burgemeest­er Els Robeyns van Wellen trekt zoals eerder aangekondi­gd de Vlaamse lijst. Voormalig gedeputeer­de Ludwig Vandenhove uit Sint-Truiden staat op twee en de populaire Turkse schepen Mustafa Aytar uit Houthalen-Helchteren krijgt de derde (strijd)plaats. Ook verrassend: De Voorzorg-topman Tony Coonen wordt lijstduwer en coming lady Loes Mispoulier uit Lommel krijgt de eerste opvolgersp­laats.

“We gaan opnieuw voor drie Vlaams Parlements­leden en twee Kamerleden”, zegt Yzermans, die door het bestuur werd geloofd om zijn “open manier van werken”. Op 9 februari moet het provinciaa­l congres nog groen licht geven voor deze modellijst­en.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium