Het Belang van Limburg

Coupe oehoe

Beautykuur voor uil vol olie in Natuurhulp­centrum

- Mireille MAES

Op de intensieve zorgen van het Natuurhulp­centrum is een oehoe aan het bekomen. De uil was in Nederlands Limburg met olie besmeurd geraakt en kon nog moeilijk vliegen. Maandag ging de vogel in bad, waarna een spoelbeurt, de haardroger en een kuur onder een warmtelamp volgden. “Intussen stelt de oehoe het goed. We vermoeden dat ze binnen een paar weken in de buurt van Maastricht weer kan worden vrijgelate­n”, zegt Sil Janssen.

In de buurt van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht werd de jongste weken vaak een grote uil gesignalee­rd die overdag op de grond zat. “Probleem was dat de vogel zich niet gemakkelij­k liet vangen. Ook al zat ze duidelijk in de problemen en hing ze vol modder. Afgelopen weekend konden de dierenambu­lanciers de oehoe dan toch vangen. Ze wasten haar een keer en brachten de vogel dan naar hier”, zegt Janssen. Nadat de uil was gestabilis­eerd, werd ze maandag dan in een schuimsopj­e gestoken. “We hebben door de jaren heen al wat ervaring met het wassen van olievogels. Dreft werkt het beste om de olie op te lossen. Dat we dit bij een oehoe moeten doen, is wel nog maar de tweede keer. De eerste waste ik nog in het bad van mijn ouders. Zo lang is dat al geleden. De oehoe was toen proper, het bad van mijn ouders niet...”, herinnert Sil zich.

Ook deze vogel gaat het halen. “Het grote verschil met een watervogel is dat het verenkleed van een oehoe niet waterafsto­tend moet zijn. Deze oehoe moet simpelweg kunnen vliegen. Meer niet. Voordeel is dat je niet zo lang moet blijven spoelen.”

Na de haardroger en een kuur onder de warmtelamp is dit zeven jaar oude vrouwtje aan het herstellen. Intussen heeft ze al gegeten. “Na een paar dagen intensive care en een grote vliegkooi, hopen we haar over ten minste veertien dagen weer vrij te laten in de buurt van de plek waar ze is gevonden. Want daar heeft ze waarschijn­lijk haar territoriu­m.”

Hoe de oehoe met olie besmeurd raakte, is een raadsel.

 ?? ??
 ?? Foto NATUURHULP­CENTRUM ?? Het is een raadsel hoe de oehoe met olie besmeurd raakte.
Foto NATUURHULP­CENTRUM Het is een raadsel hoe de oehoe met olie besmeurd raakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium