Het Belang van Limburg

Regering-Michel werkt aan Brexitnood­wet

-

BRUSSEL - Terwijl de Britten voor de chaos kiezen, werkt de regering-Michel aan een grote overkoepel­ende Brexitwet. Een soort noodwet die ons land moet voorbereid­en op de onvermijde­lijke schadelijk­e gevolgen van een harde Brexit zonder akkoord.

Volgens vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) moet zo’n noodwet toelaten om “snel te kunnen schakelen”, bijvoorbee­ld op het vlak van douanepers­oneel of vergunning­en. Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois noemt het “hoogdringe­nd tijd” dat men op het federale niveau die maatregele­n neemt.

Dat zo’n harde Brexit voor België grote gevolgen kan hebben, is al langer bekend. Bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, kunnen volgens berekening­en van de Nationale Bank 1,6 miljard euro aan extra douaneheff­ingen moeten betalen. Bij een ‘no deal’ zouden er alleen al in Vlaanderen 28.000 jobs verloren kunnen gaan.

Om te vermijden dat de schok te groot wordt, werkt België aan een noodwet. Die noodwet brengt in kaart wat er allemaal moet aangepast worden als de Britten zonder sluitende regeling de EU verlaten. Het gaat dan onder meer over gevolgen voor het vlieg- en treinverke­er, de havens, maar ook om voedselvei­ligheid en de regels over toegang tot het grondgebie­d en de rechten van Belgen in Groot-Brittannië.

Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is zo’n federale noodwetgev­ing “absoluut noodzakeli­jk”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium