Het Belang van Limburg

Schijn van willekeur rond humanitair­e visa

-

➜ Wat is zo’n visum?

Een humanitair visum krijgen om naar België te komen, is geen recht. Het is de bevoegdhei­d van de staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie (en zijn administra­tie) om te beslissen wie zo’n visum krijgt. Er zijn geen duidelijke criteria. Daardoor hangt er altijd een schijn van willekeur rond.

➜ Voor wie is het bedoeld?

Iemand die in België een dringende medische ingreep nodig heeft, bijvoorbee­ld. Of een meerderjar­ig kind van ouders die hier al wonen en dat niet aan de wettelijke criteria voor gezinshere­niging voldoet. Zo iemand heeft door zijn familie al een ‘bijzondere band’ met ons land. Wie die bijzondere band niet kan aantonen en in België niemand kent die hem financieel ten laste neemt, maakt meestal geen kans. Sinds enkele jaren verleent de overheid ‘op uitnodigin­g’ ook humanitair­e visa aan vluchtelin­gen die tot een religieuze minderheid behoren, zoals christenen in Syrië. Tussenpers­onen uit de religieuze gemeenscha­p selecteren de families in Syrië op hun kwetsbaarh­eid, een vaag begrip. De voorbije jaren zijn zo honderden Syriërs via humanitair­e corridors overgevlog­en. Ook rond die operaties hing altijd een waas van geheimzinn­igheid.

➜ Wat zijn de valkuilen?

Het federaal migratiece­ntrum Myria klaagt al langer het gebrek aan criteria voor humanitair­e visa aan. Het ondervindt dat het voor aanvragers zeer moeilijk is om een dossier in te dienen zonder begeleidin­g. Dat is complex en kan alleen op een Belgische ambassade in het buitenland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium