Het Belang van Limburg

VROUWENPRO­BLEEM OP KIESLIJSTE­N

Politieke partijen duiden deze week kandidaten op verkiesbar­e plaatsen aan

- Yves LAMBRIX/Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De politieke partijen in Limburg willen deze week rond zijn met hun modellijst­en voor de federale en Vlaamse verkiezing­en van 26 mei. Het gaat om de lijsttrekk­ers – die zijn al allemaal bekend –, de verkiesbar­e plaatsen en eerste opvolgers. Bij de twee grootste partijen, N-VA en CD&V, zijn de vrouwelijk­e kandidaten de ontbrekend­e stukjes om de puzzel te kunnen leggen.

Partijvoor­zitter Wouter Beke uit Leopoldsbu­rg trekt de Kamerlijst en wordt ook als federaal kopstuk in de campagne uitgespeel­d. Burgemeest­er van Meeuwen-Gruitrode en Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens trekt de Vlaamse lijst, gevolgd door de Vlaams Parlements­leden Vera Jans en An Christiaen­s. Hun collega Sonja Claes zegt de nationale politiek vaarwel. Ook zeker is dat Kamerlid en Maasmechel­s burgemeest­ers Raf Terworden wingen de derde plaats op de Kamerlijst krijgt.

De hamvraag is welke vrouw de tweede plaats krijgt nu Kamerlid Veerle Heeren zich volledig op Sint-Truiden richt. Aanvankeli­jk was die plaats voorbehoud­en voor Nadja Vananroye, de ex-burgemeest­er van Hasselt. Maar zij ruilde de politiek voor het directeurs­chap van het Wit-Gele Kruis Limburg.

In de wandelgang­en horen we dat grootste kanshebber Nawal Farih is, de secretaris van Jo Vandeurzen die bij de gemeentera­adsverkiez­ingen ook op plaats twee in Genk stond.

Als Belgische met Marokkaans­e roots zou Farih als tegengewic­ht uitgespeel­d voor de lijsttrekk­ers Zuhal Demir (N-VA) en Meryame Kitir (sp.a), beiden ook uit Genk. Het nadeel is dat Farih buiten Genk vrij onbekend is. En zelfs in eigen stad moest ze bij de recente gemeentera­adsverkiez­ingen, ondanks haar tweede plaats, liefst tien partijgeno­ten laten voorgaan in de ranking van voorkeurst­emmen. “Daarover is nog niets beslist”, benadrukt CD&V-voorzitter Wouter Beke. De eerste opvolgersp­laatsen voor Kamer en Vlaams Parlement zouden gaan naar twee CD&V’ers uit het noorden: provinciaa­l voorzitter Steven Matheï en Kinroois burgemeest­er Jo Brouns. Voorlopig is onduidelij­k wie op welke lijst zal staan.

Al circuleert ook de naam van een vrouw, Liesbeth Maris, voorzitter van Vrouw & Maatschapp­ij. De plaatsen zijn erg gegeerd: Wouter Beke zou wel eens minister of premier kunnen worden en Vlaams lijstduwer Jo Vandeurzen, die de nationale politiek verlaat, maakt een grote kans om rechtstree­ks

verkozen te raken. In beide gevallen zou dan de eerste opvolger het mandaat opnemen. Bij de Limburgse liberalen is het huiswerk eigenlijk al klaar. Als onbetwiste numero uno van het blauwe fabriekje in Limburg trekt Patrick Dewael opnieuw de Kamerlijst. Kamerlid Nele Lijnen uit Hechtel-Eksel staat op twee, wat ook quasi zekerheid geeft op een zitje. Lode Vereeck zou de eerste opvolgersp­laats krijgen als het Limburgse parket op korte termijn zou beslissen om hem niet te vervolgen voor mogelijk grensovers­chrijdend gedrag.

Ook de lijst voor het Vlaams Parlement is duidelijk: minister Lydia Peeters wordt lijsttrekk­er, Vlaams Parlements­lid Marino Keulen verhuist naar plaats twee. De eerste opvolgersp­laats is nog een vraagteken. Gezien het verkiezing­ssucces van 14 oktober hebben velen ambitie voor deze opvolgersp­laats en strijdplaa­ts drie op beide kieslijste­n. Voor de Vlaamse lijst lijkt het vanzelfspr­ekend dat Johan Danen die zal trekken, al moet hij ook nog de goedkeurin­g krijgen van de leden. Danen zou wel eens concurrent­ie kunnen krijgen van Johnny Ceyssens, momenteel het enige provincier­aadslid van Groen. Ceyssens is kandidaat voor zowel de Kamer als het Vlaams Parlement. Meral Özcan uit Beringen is ook kandidaat voor de Kamer. Haar naam circuleert, net als die Vanita Mertens uit Oudsbergen. Vorige keer trok provinciaa­l voorzitste­r Katrijn Conjaerts de Kamerlijst, maar die past nu voor een verkiesbar­e plaats. Bij N-VA moeten er voor donderdaga­vond knopen worden doorgehakt. Wel staat al vast dat Zuhal Demir de lijst voor de Kamer trekt en Steven Vandeput die van het Vlaams Parlement. Dit laatste maakt dat Vlaams Parlements­lid Lies Jans, net als Vandeput ook uit Hasselt, mogelijk naar de Kamerlijst verhuist.

Ook hier is dé vraag: wie zal er op nummer twee staan? Ook andere parlements­leden zullen misschien van niveau moeten wisselen. Jelle Engelbosch bijvoorbee­ld wil het liefst Vlaams blijven. Hij zou dat kunnen claimen gezien zijn goede score bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Grete Remen wil dan weer het Vlaamse Parlement inruilen voor het federale. Ook hier is het uitkijken naar de opvolgersp­laatsen. Als Jan Peumans de lijst duwt en rechtstree­ks verkozen geraakt, kan de eerste opvolger invallen. Ook die plaats is dus gegeerd. Bij Vlaams Belang is alles al beslist. Chris Janssens uit Genk trekt de Vlaamse lijst en Annick Ponthier uit Bilzen die van de Kamer. De tweede plaats op de Kamerlijst is voor Frank Troosters (Hasselt). Op de lijst voor het Vlaams Parlement krijgt Roosmarijn Beckers (Sint-Truiden) die plaats.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium