Het Belang van Limburg

“Nekpijn van kijken naar vrouwen”

Dader en slachtoffe­r gek van ‘vrouwelijk­e medemens’

-

LANAKEN - “Waarom heb je het gedaan, Dominik heeft dit niet verdiend”, riep J. (29), de vrouw van het slachtoffe­r, naar de man in de beschuldig­denbank. Meer kon ze niet uitbrengen, tussen schokkende huilbuien. Behalve een verwijt aan de oudste dochter van Mariusz: “Alles is door haar gebeurd, ze had die berichtjes van Dominik niet moeten doorsturen aan haar vader”, klonk ze. Zijn vreemde, onverklaar­de woorden over het ‘grote geheim’ van Marciniak.

Als één ding duidelijk geworden is tijdens dit assisenpro­ces, is het wel dat niet duidelijk is wat dat ‘grote geheim’ is. Voor de burgerlijk­e partijen lijkt het onmiskenba­ar: Dominik wist dat Mariusz zijn 6-jarige kleindocht­er had betast. De verdedigin­g hamert erop dat zijn andere dochter in datzelfde bed lag en toch wel iets zou gemerkt hebben.

Gisteren werd het in elk geval een partijtje zwartmaken. En veel emotie. “Dominik was een goede zoon, een voorbeeld voor zijn vier broers en vijf zussen. Ze keken naar hem op” , begon mama Szambelan (53). “Werkmakker Mariusz heb ik behandeld als mijn eigen kind. Zoals de moeder die hij nooit gehad heeft.”

Penis

Want de jeugd van Marciniak is niet meteen de gelukkigst­e. Moeder dronk en bracht hem telkens weer naar het kindertehu­is als hij wegliep. Het had hem getekend, meende ook de campinguit­bater die de Poolse bouwvakker jarenlang als logé had. “Mariusz was onderdanig, het Oostblokge­drag zat erin”, oordeelde A. Hij had ze goede werkers gevonden, respectvol. Maar Dominik had toch meer opvallend die voorliefde voor dames. “In de zomer moet hij nekpijn gehad hebben van het kijken naar vrouwen...”

Kindergeld

De familie van Dominik zag dat anders: Mariusz was stiekem, kon niet om met geld, was te handtastel­ijk. “Ik ben met zijn mishandeld­e kat naar de dierenarts gegaan. Hij gaf mij en mijn moeder ooit als geschenk ook een lolly in de vorm van een penis. We voelden ons daar heel ongemakkel­ijk bij en hebben die achteraf weggegooid”, zei B. (28), tegelijk de zus van de weduwe van het slachtoffe­r en de nicht van de ex-echtgenote van de beschuldig­de.

Zelf gaf die ex verstek. Wel liet ze – via nicht (en weduwe) J. – een brief voorlezen over hoe moeilijk ze het had. Dat ze twee jobs moest doen om te kunnen overleven, dat het vechten was voor elke dag. Haar dochter K. (25) was een stuk minder vriendelij­k voor moederlief, zoals maandag ook haar zus: “Toen mijn vader geen vast werk in België had, stuurde hij geen alimentati­e. Zij heeft toen geld via de Poolse staat gekregen. Maar daarna heeft ze niet aangegeven dat hij vast werk had. Ze kreeg alimentati­e van de staat en het geld dat papa naar ons bracht. Hij is een goed mens, die heel zijn leven hard gewerkt heeft.”

K. getuigde hoe haar vader opeens gigantisch­e schulden in Polen had, omdat haar moeder jaren zijn geld uit de bouw in Nederland en België had geïncassee­rd en tegelijk Poolse alimentati­e kreeg. Dat Mariusz haar nichtje – de dochter (6) van haar oudste zus – had betast, geloofde ze niet. Waarom ze dan had geopperd aan de politie dat de steekparti­j wel eens kon gebeurd zijn omwille van seksfilms (misschien met kinderen), wilde aanklager Boyen weten. “Ik wist dat hij seksfilms had, die had ik gezien. Maar dat is legaal. Daarom vroeg ik dat aan de politie, of het met kinderen was. Maar ik geloof mijn vader. We zijn met vier dochters, ik heb twee jongere zussen. We zijn zoveel alleen geweest met papa, dit is niet waar. Ik heb ook zijn computer gebruikt toen ik daar op vakantie was. Die stond altijd open maar ik heb nooit iets gezien.”

Buitenecht­elijk

Of ze dan wist dat er wel zeven foto’s van kinderporn­o opstonden, wilde meester Dytrych voor de burgerlijk­e partijen (de familie van Dominik) weten. Neen, dat wist ze niet. En: of de jonge vrouw gehoord had dat haar vader zo goed als zeker haar biologisch­e vader niet was? “Ik weet het”, snikte K. Bewust van dat feit, maar niet gelukkig met de bekentenis in een openbare zitting. “Mijn moeder heeft verschille­nde buitenecht­elijke relaties gehad. Alleen mijn oudste zus is zijn echte dochter. Maar hij heeft ons altijd erkend als zijn kinderen. Mijn vader is een goed mens, hij heeft me gemaakt wie ik ben.”

Kat

Het gezin Szambelan was vernietige­nd voor Marciniak. Van betastinge­n op het achterwerk tot vreemde seksuele toestanden met de kat. Zijn toenmalige vriendin (de zus van het slachtoffe­r) zou niet opdagen om te getuigen. “Ze heeft een nieuwe partner”, was de uitleg in de coulissen. Vandaag moet de jury beslissen of Marciniak schuldig is aan moord.

 ?? Foto BELGA ?? Vandaag moet de assisenjur­y beslissen of Mariusz Marciniak schuldig is aan moord.
Foto BELGA Vandaag moet de assisenjur­y beslissen of Mariusz Marciniak schuldig is aan moord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium