Het Belang van Limburg

Instagram stoot Facebook van de troon bij tieners

Tweemaal meer senioren dan jonge tieners gebruiken Facebook actief

- Olivier SIMONS

HASSELT - Belgische jongeren kiezen resoluut voor Instagram. Uit cijfers van het analysebur­eau NapoleonCa­t blijkt dat meer tieners actief zijn op Instagram dan op Facebook. “Facebook is niet meer cool voor jongeren”, geven sociale media-experts als verklaring. Bij de rest van de Belgen is Facebook wel nog dubbel zo populair als Instagram.

De cijfers van NapoleonCa­t over het socialemed­iagebruik in december 2018 zijn duidelijk: Facebook blijft in België het populairst­e socialemed­iaplatform, met zo’n 7 miljoen actieve gebruikers vorige maand. Opvallend genoeg zijn zij van alle leeftijden: ruim een half miljoen senioren (65+) zit op Facebook. Toch moet het platform aan invloed inboeten. Zeker jongeren kiezen steeds meer voor Instagram. Van de 3.487.000 Instagramg­ebruikers is 62 procent onder de 35 jaar. Bij tieners heeft Instagram Facebook al van de troon gestoten: 278.960 Belgische jongeren tussen 13 en 17 jaar zijn nu actief op Instagram, 273.000 op Facebook. Met andere woorden gebruiken dubbel zoveel senioren als jonge tieners Facebook actief.

Visueel

“Deze evolutie is al een tijdje gaande”, ziet socialemed­ia-expert Hannes Coudenys van Hurae. “Facebook is niet cool meer. Het platform is tien jaar oud en we zitten intussen met een nieuwe generatie. Jongeren hebben vaak nog wel een profiel, maar zijn er niet actief mee bezig. Instagram is ook veel visueler dan Facebook, omdat je daarbij alleen foto’s doorstuurt. Dat spreekt jongeren meer aan. Goed voor Mark Zuckerberg dus dat hij Instagram intussen overgekoch­t heeft.” Sociale media-experte Sofie Verhalle bevestigt dat. “Instagram is inderdaad veel visueler en gemakkelij­ker dan Facebook. Bovendien zijn veel celebrity’s, zoals Ariana Grande, veel actiever op Instagram. Een derde reden voor die popularite­it is dat het een ‘medium zonder ouders’ is. De tieners kunnen hun gang gaan zonder dat hun ouders meekijken, wat op Facebook vaak wel het geval is.”

Trage leerling

In vergelijki­ng met de rest van Europa hinkt België achterop qua Instagramg­ebruik. 30,2 procent van de Belgen is actief op Instagram, terwijl dat in Nederland bijvoorbee­ld al 36,8 procent is. Facebook is bij ons (60,6%) dan weer populairde­r dan bij onze noorderbur­en (57%). “Dat is een typisch Belgisch fenomeen”, merkt Hannes Coudenys op. “België is altijd later met dat soort nieuwighed­en dan Nederland. Vloggen (waarbij een vlogger online een videodagbo­ek bijhoudt, nvdr.) is al jaren mainstream bij de Nederlande­rs, maar breekt nu pas door in België.” Het ziet ernaar uit dat Instagram ook bij ons de komende jaren nog populairde­r zal worden bij de jeugd. “Het werkt dan ook samen met adverteerd­ers en speelt op allerlei nieuwe manieren actief in op jongeren”, zegt Sofie Verhalle. “Zij zullen dus meer en meer op Instagram zitten, alhoewel dat bij 35-plussers wel eens anders kan zijn. Zij kunnen ook vast blijven houden aan Facebook.”

“De toekomst is moeilijk te voorspelle­n”, vindt Hannes Coudenys. “Er zijn intussen alweer nieuwe netwerken, zoals TikTok, een app waarbij je korte video’s kan delen. Ook die nieuwe fenomenen zijn razend populair bij jongeren.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium