Het Belang van Limburg

Influencer­s

- Koen Vanmechele­n Kunstenaar

Hoe ik exact op die BBC-reportage over social influencer­s ben gestoten, weet ik niet meer. Maar naarmate de minuten vorderden, namen mijn wenkbrauwe­n meer en meer de vorm van een boogje aan. Ik leerde dat de 11-jarige Jessi de afgelopen vier jaar via haar YouTube video’s een publiek van 135 miljoen volgers had opgebouwd. Dat aantal kreeg een serieuze dip toen de moeder van het meisje aan kanker overleed en Jessi een tijdlang haar fictieve glamourbes­taan ‘on hold’ zette. Op dat moment was ze een top social media influencer, met een reuzegroot bereik. Een memebom zeg maar.

Zoals dat in tragedies gaat, volgde na de top snel de kater. De moordende concurrent­ie maakt dat Jessi niet snel zal terug zijn. Wat me nog het meest verbaasde was dat niemand deze uk had gewaarschu­wd toen ze van zichzelf een cultfiguur maakte, gebonden aan een infuus van een schijnbaar oneindige stroom oppervlakk­ige aandacht. Als tijdelijke maar onvermijde­lijk tragische heldin van haar eigen, fake reality show. Met de loodzware last dat ze telkens weer opnieuw haar eigen fictie moest monteren en editen voor een hongerig en genadeloos publiek. Twee andere influencer­s in de reportage getuigden over de psychische gevolgen daarvan. Zoals het ontwikkele­n van een sociale fobie. Maar echt onderzoek naar de langetermi­jngevolgen hiervan bestaat nog niet.

In ‘We amuseren ons dood’ waarschuwd­e de Amerikaans­e communicat­iewetensch­apper Neil Postman er al in 1985 voor. Het leven als entertainm­ent, de toekomst als Huxleyaans monstrum waarin mensen hun ziel, leven en rechten slachtoffe­ren aan de God van het Entertainm­ent. Alles als fun. De toekomst ziet er niet rooskleuri­ger uit. Voor we het weten leven we in een Black Mirrorscen­ario waarin we onszelf of onze kinderen 24/7 kunnen laten filmen. En waarin we continue en genadeloos beoordeeld en veroordeel­d worden.

In onze real life contacten selecteren we met wie we interagere­n en wat we etaleren. Het is moeilijk de mokerslage­n van ongefilter­de aandacht, van de na-ijver, de jaloezie en de honger van de rest van de wereld te dragen. Minderjari­gen hieraan blootstell­en is niet zonder risico. Het begint vaak met sharents, ouders die hun kinderen steevast op Facebook mikken. Het wordt snel een trend en zoals het gaat bij elke trend, zijn er valkuilen. De hongerige smilies zijn niet altijd goedaardig.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium