Het Belang van Limburg

Limburgers koelen topatleten af

Bike Valley, Bioracer en Naqi ontwerpen koelende pakken voor Spelen van Tokio in 2020

- Dominiek CLAES

HASSELT - De Limburgse bedrijven Bioracer en Naqi gaan samen met de VUB, Devan Chemicals uit Ronse en het Nederlands Inuteq de koelende pakken ontwerpen voor onze atleten tijdens de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar. De coördinati­e van het innovatiev­e project ligt in handen van het bedrijfsne­twerk Flanders’ Bike Valley. Het consortium van de bedrijven en organisati­es heeft daarvoor de gunning verkregen van minister van Sport en Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

Tijdens de Olympische en Paralympis­che Spelen volgend jaar in Tokio worden temperatur­en verwacht van meer dan 30 graden, bij een luchtvocht­igheid van 70 tot 80 procent. Een extra uitdaging dus voor onze topsporter­s, het wordt voor de atleten erg belangrijk om zowel vóór, tijdens als na hun prestaties voldoende te kunnen afkoelen. Want een lichaam dat oververhit geraakt, functionee­rt en presteert een pak minder goed. Of zoals CEO Danny Segers van Bioracer het stelt: “Hier gaan de medailles verloren of gewonnen worden.”

Daarom stuurde Sport Vlaanderen via het Programma Innovatiev­e Overheidso­pdrachten een opdracht de wereld in om hoogtechno­logische koelkledij voor onze topsporter­s te ontwikkele­n. Die opdracht is door Vlaams minister Muyters gegund aan het Vlaams consortium van zes bedrijven en organisati­es. De zes noemen hun project ‘Cold2Gold’, als tegenhange­r van het Nederlands­e project ‘BeattheHea­t’.

Klimaatkam­er

Het innovatiev­e bedrijfsne­twerk Flanders’ Bike Valley in Beringen coördineer­t het project. “Wij stellen niet enkel onze windtunnel ter beschikkin­g van de ontwikkela­ars, maar ook onze klimaatkam­er”, zegt projectman­ager Matthias Verstraele­n. “Daar kunnen we de hoge temperatur­en en luchtvocht­igheidsgra­ad die in Tokio verwacht worden, perfect simuleren. De prototypes kunnen er dankzij de testprotoc­ollen van de VUB uitgebreid getest worden. In een eerste fase wordt een tiental atleten uit verschille­nde sporttakke­n uitgenodig­d om de prototypes te testen, niet enkel op hun fysische eigenschap­pen maar ook op het vlak van comfort.” In totaal zijn de federaties van 16 sporttakke­n aangeschre­ven om na te gaan of koelende pakken voor hen aangewezen kunnen zijn.

Grafeen

Bioracer in Tessenderl­o heeft al heel wat kennis vergaard rond snelle pakken voor topsporter­s, vooral wielrenner­s en schaatsers. Die hebben tijdens de Spelen van Londen en Rio hun nut bewezen. “Voor het WK Wielrennen van Qatar in 2016 hadden we al op eigen kracht koelende pakken voor de wielrenner­s ontworpen”, zegt CEO Danny Segers. “Daar zaten al veel goede dingen in. In dit consortium willen we verder die weg inslaan, met nieuwe koeltechno­logieën die ook voor andere sporttakke­n nuttig kunnen zijn.” Segers denkt onder meer aan de mogelijkhe­den van grafeen, dat niet alleen sterker is dan staal en diamant maar ook zeer goed warmte geleidt. “Daardoor zal de warmte sneller afgevoerd kunnen worden. Het is hier dat medailles gewonnen of verloren worden.” De Halense kmo Naqi is op zijn beurt ontwikkela­ar en producent van dermofarma­ceutische producten, ter voorkoming of verzorging van huidproble­men. “Specifiek voor toepassing­en in de kinesither­apie hebben we koelende gels ontwikkeld die bijvoorbee­ld aangebrach­t kunnen worden onder de helm van de topsporter. We hebben ook sprays die zorgen voor een verbeterde afkoeling van het lichaam”, zegt CEO Edgard Geyskens.

Een andere lid van Cold2Gold is Devan Chemicals in Ronse, dat onder meer zal nagaan hoe chemische coatings de thermoregu­lerende eigenschap­pen van textiel nog kunnen verhogen. En tot slot is er het Nederlands­e Inuteq, specialist in koelende pakken voor sporters. Als lid van Flanders’ Bike Valley zijn ze eveneens tot het Vlaamse consortium kunnen toetreden.

Volgende week wordt Cold2Gold afgetrapt. Als onze atleten volgend jaar niet met een mand vol medailles uit Tokio terugkeren, zal het dus niet aan de Limburgse technologi­e gelegen hebben.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bioracer deed al ervaring op met koelende pakken tijdens het WK Wielrennen van 2016 in Qatar.
FOTO PHOTO NEWS Bioracer deed al ervaring op met koelende pakken tijdens het WK Wielrennen van 2016 in Qatar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium