Het Belang van Limburg

Slimme camera’s in veertien Limburgse gemeenten

Leverancie­rs tonen hun kunnen in Genk

- Chris NELIS

Vijf bedrijven mochten gisteren op het Stadsplein in Genk tonen wat hun slimme camera’s allemaal kunnen. Van de straatverl­ichting aansturen tot het op elkaar afstellen van verkeersli­chten. Het aantal mogelijke toepassing­en is groot. En dat is nodig ook, want veertien Limburgse gemeenten hebben zich intussen geëngageer­d om zulke camera’s te installere­n.

De Limburgse gemeenten werken binnen de vereniging S-Lim samen om slimme technologi­e te implemente­ren. S-Lim heeft een aanbestedi­ngsprocedu­re uitgeschre­ven voor de slimme camera’s. Vijf bedrijven zijn geselectee­rd om deze systemen te leveren en te onderhoude­n. Ze kregen gisteren op het Stadsplein in Genk de kans om te laten zien wat ze allemaal in hun mars hebben. “De informatie die je via een camera kan verzamelen, kan je op veel verschille­nde vlakken gebruiken”, zegt Jan Neyens van S-Lim. “In functie van de veiligheid, mobiliteit, bij evenemente­n en als dienstverl­ening aan burgers en bedrijven. De software moet ook intergemee­ntelijk bruikbaar zijn. Dus via een centraal systeem over de gemeentegr­enzen heen. Door slimme camera’s kunnen ordehandha­vers bijvoorbee­ld heel snel een beeld krijgen van een bushokje waarvan een raam is ingeslagen. De camera’s kunnen de verkeersdr­ukte meten en die informatie gebruiken om het verkeer te sturen aan de hand van verkeersli­chten. Ook de gewone automobili­st kan daar wel bij varen. Wie na een voetbalwed­strijd bijvoorbee­ld naar huis wil vertrekken, maar geen zin heeft om een kwartier stil te staan op de parking, kan zich laten leiden door de camera’s. Die kunnen dan laten weten wanneer je best vertrekt. Tijd dus om met vrienden nog even na te praten aan de toog. Met KRC Genk lopen trouwens gesprekken om het systeem daar uit te rollen.”

Privacy

Veertien Limburgse gemeenten hebben zich inmiddels geëngageer­d om mee in het systeem te stappen. “Ze zullen allemaal beschikken over een massa gegevens”, zegt Wim Dries, burgemeest­er van de stad Genk en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. “Aan de hand daarvan kunnen ze het leven van hun inwoners verbeteren. Schoolomge­vingen worden veiliger, de verkeersci­rculatie een stuk efficiënte­r, maar ook sluikstort­en en vandalisme zullen afnemen. En de privacy? S-Lim is net opgericht om de gezamenlij­ke aankoop te organisere­n en te zien dat alles binnen een juist wettelijk kader gebeurt.”

Na een voetbalwed­strijd kunnen de camera’s aangeven wanneer je best vertrekt om de drukte te vermijden. Daarover lopen al gesprekken met KRC Genk Jan NEYENS S-Lim

Van de veertien gemeenten zijn er acht die al een afgewerkte conceptstu­die achter de rug hebben en nu ook concreet aan de slag kunnen. Het gaat om As, Beringen, Genk, Kinrooi, Lommel, Maasmechel­en, Peer en Tongeren. Bilzen, Bocholt, HouthalenH­elchteren, Oudsbergen, Riemst en Zonhoven volgen later. Ook Heusden-Zolder en Maaseik hebben interesse.

 ?? FOTO CN ?? Gisteren stelden vijf leverancie­rs op het Stadsplein van Genk hun camerasyst­eem voor.
FOTO CN Gisteren stelden vijf leverancie­rs op het Stadsplein van Genk hun camerasyst­eem voor.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium