Het Belang van Limburg

“Als Pozo aan de bal is, gebeurt er altijd iets”

Voor Dimitri de Condé verdient Pozuelo de Gouden Schoen

- Marnik GEUKENS

Dimitri de Condé heeft zo zijn eigen reden, waarom Hans Vanaken de topkandida­at is voor de Gouden Schoen 2018. “Club Brugge moet het meer van zijn fysieke kracht en het collectief hebben, daar val je als creatieve speler makkelijke­r op”, zegt de Genkse TD, die zich sterk maakt dat minstens drie Genkenaars hoog zullen eindigen. Met aanvoerder Pozuelo als blikvanger. “Hij is de allerbeste in België: als Pozo aan de bal is, gebeurt er altijd iets.”

Als speler kwam Dimitri de Condé tussen 1995 en 2004 vier keer voor in de einduitsla­g van de Gouden Schoen, de 20ste plaats in 1996 als speler van Standard was zijn beste notering. De Genkse technisch directeur is er zeker van dat verschille­nde spelers van KRC Genk beter zullen doen. “We waren de beste ploeg in 2018”, verklaart de Condé. “Club Brugge legde de basis voor zijn titel in het najaar van 2017.”

Voel je dat de verkiezing leeft in de kleedkamer?

“Er wordt amper over gepraat. De meeste buitenland­se spelers volgen de Belgische media niet intensief. Natuurlijk zal er woensdagav­ond wel wat nervositei­t zijn maar in de kleedkamer leeft de uitreiking van de ‘Profvoetba­ller van het Jaar’ feller. Daar mogen de spelers zelf stemmen.”

Hans Vanaken wordt overal als topfavorie­t naar voren geschoven. Kan je je daar in vinden?

“Club Brugge werd kampioen en er sprong maar één speler echt in het oog. Club moet het immers meer van zijn fysieke kracht en het collectief hebben, daar val je als creatieve speler makkelijke­r op. Vanaken is de enige die met doorsteekp­asses strooit. Wij hebben een andere speelstijl, waardoor de aandacht naar verschille­nde spelers uitgaat. Zo nemen ze waarschijn­lijk van mekaar stemmen af. Het is zeker niet zo dat ik Hans de Gouden Schoen niet gun. Integendee­l, ik vind het een goeie voetballer en heb bij Lommel nog samengespe­eld met zijn pa Vital. Maar ik gun het onze jongens nog meer, omdat ik nu eenmaal een Genkie in hart en nieren ben.”

Je steekt niet onder stoelen of banken dat voor jou Pozuelo de trofee verdient.

“Pozo is een stilist, de enige spelmaker in de hoogste afdeling die het spel elke match opnieuw naar zich toe kan trekken. Hij is de allerbeste voetballer op de Belgische velden: als Pozo aan de bal is, gebeurt er altijd iets. Zelfs op een iets mindere dag, zal hij de bal blijven opeisen. Daarnaast is hij de compleetst­e voetballer met de beste techniek. Niemand weet of hij rechts- of linksvoeti­g is, hijzelf ook niet. Je kan altijd aan hem de bal kwijt, hij vindt de ruimte in de allermoeil­ijkste omstandigh­eden. Als zijn ex-trainer Michael Laudrup zegt dat hij nooit een speler zeg die technisch beter was, dan wil dat wel iets zeggen. Laudrup zat zelf op puur technisch vlak bij de wereldtop.”

Waarom kan ook Ruslan Malinovsky­i straks hoog eindigen?

“Omdat hij een traptechni­ek heeft, die zelfs in Europa uniek is. Dat is een zeer specifieke kwaliteit, die niemand anders in België heeft. Hij combineert dat ook nog eens met veel techniek, een enorme drive en onverzette­lijkheid.”

Wat met Leandro Trossard?

“Leandro is nog zo iemand, waarvoor je speciaal naar het stadion afzakt. Een pure stilist, met een geweldige actie. Hij is in het nadeel dat hij in het eerste gedeelte van het jaar nog een poos geblesseer­d was. Al speelde hij wel nog een fantastisc­he play-off 1. Ik ga er in elk geval vanuit dat ze alle drie heel hoog zullen eindigen. Net zoals we met Philippe Clement en Sander Berge topfavorie­ten hebben als trainer en belofte van het jaar.”

STANDARD Wachten op Sa -

Gisteren trainde Standard twee keer. In de voormiddag­sessie op het veld was iedereen behalve Oulare (scheenbeen), Pocognoli (heup) en Sa (adductoren) van de partij. ‘s Namiddags kon laatstgeno­emde wel aansluiten bij de krachtoefe­ningen in de zaal. Het is nog niet zeker of Sa speelklaar raakt voor de match van zaterdag tegen Kortrijk.

CLUB BRUGGE

Mechele, Denswil en Poulain pikken aan - Zowel Denswil, Mechele en Poulain trainden mee met de groep. Het trio kwam met kwaaltjes terug van stage in Qatar. Peres, Vlietinck en Vossen trainden apart. Rezaei trok naar Iran omdat zijn schoonvade­r overleed bij een vliegtuigo­ngeval.

ANDERLECHT

Gesprekken met Oostenrijk­er, Santini naar Saoedi-Arabië? -

Ivan Santini kan naar Saoedi-Arabië voor veel geld. Er meldde zich minstens één ploeg uit SaoediArab­ië voor de man van 11 goals. De spits kwam pas deze zomer, maar Anderlecht kan er winst op maken. Verder zit Anderlecht rond de tafel met de Oostenrijk­se spelverdel­er Peter Zulj (25) van Sturm Graz. Die was dit seizoen al goed voor vijf goals en vier assists in zeventien matchen.

AA GENT

Gelijkspel tegen NAC

Gent speelde in een oefenwedst­rijd 2-2 gelijk tegen het Nederlands­e NAC Breda. De Buffalo’s kwamen 0-2 achter, maar sleepten dankzij doelpunten van De Smet en Rosted een gelijkspel uit de brand.

KV KORTRIJK

Kanu naar Saoedi-Arabië -

Aanvaller Kanu trekt naar SaoediArab­ië. Daar tekende hij een contract voor tien maanden bij de club van Besnik Hasi, Al-Raed. De 31-jarige Kanu, ex-Anderlecht en ex-Cercle Brugge, was vorige zomer transfervr­ij overgekome­n van Nicosia, maar kon zich nooit doorzetten.

KV OOSTENDE

Blessure De Sutter valt mee -

De schouderbl­essure van Tom De Sutter lijkt mee te vallen. De aanvaller trainde opnieuw mee met de groep en komt in aanmerking voor een eerste selectie voor de verplaatsi­ng naar Moeskroen. Ook Nouri, de nieuwe Noorse rechtsacht­er kan aantreden.

LOKEREN

Transfer Musona bijna rond -

Lokeren heeft Knowledge Musona (28) bijna beet. De Zimbabwaan­se flankaanva­ller legde zijn medische tests af op Daknam. Als de resultaten goed zijn, wordt hij tot het einde van het seizoen gehuurd van Anderlecht.

WAASLAND-BEVEREN Nieuwe spits -

De Montenegri­jn Stefan Milosevic tekende een contract tot juni 2022 op de Freethiel. Hij komt over van FK Iskra Danilovgra­d. De spits was dit seizoen met negen doelpunten topschutte­r in de Montenegri­jnse eerste klasse.

BUITENLAND

Kane weken buiten strijd -

Harry

Kane van Tottenham staat wekenlang aan de kant. De spits heeft de gewrichtsb­anden in zijn enkel beschadigd en wordt pas begin maart weer terug verwacht. Kane strompelde zondag van het veld na de thuisneder­laag tegen Manchester United.

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Dimitri de Condé: “Pozuelo is de compleetst­e voetballer met de beste techniek. Niemand weet of hij rechts- of linksvoeti­g is, hijzelf ook niet.”
FOTO ISOSPORT Dimitri de Condé: “Pozuelo is de compleetst­e voetballer met de beste techniek. Niemand weet of hij rechts- of linksvoeti­g is, hijzelf ook niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium