Het Belang van Limburg

ACHTER GESLOTEN DEUREN

Gdansk verkiest sereniteit ter ere van vermoorde burgemeest­er

- Van onze verslaggev­er Jürgen SCHROOTEN in Gdansk

Wij zouden er eerder een pakkend eerbetoon van maken, met zoveel mogelijk mensen. Hier gaan mensen anders om met hun verdriet. Dat moeten wij accepteren Mathi RAEDSCHELD­ERS

Voorzitter Maaseik

De wedstrijd van Greenyard Maaseik in de Champions League - in en tegen Gdansk gaat vanavond (18u) dan toch door. Weliswaar achter gesloten deuren. De Poolse club geeft de voorkeur aan sereniteit om zijn vermoorde burgemeest­er Pawel Adamowicz te eren.

“Dat zal voor een heel vreemde sfeer zorgen in die enorme arena”, zegt Maaseik-voorzitter Mathi Raedscheld­ers.

Maandag had Tefl Gdansk de Europese volleybalb­ond (CEV) al gevraagd om de wedstrijd tegen Maaseik uit te stellen. De moord op de immens populaire burgemeest­er Adamowicz, die zondag werd neergestok­en door een gestoorde man en maandag aan zijn verwonding­en overleed, was een enorme klap voor de club en de stad.

Probleem was echter dat Maaseik al in Polen was en dat de kalenders van beide clubs eivol zaten. Gisterenoc­htend zaten manager Dieter Leenders en zijn Poolse collega Jacek Rybak opnieuw rond de tafel om tot een oplossing te komen. Maaseik was bereid om op 2 februari te spelen. Dan zou het vanuit Belchatow, waar het op 30 januari speelt, kunnen doorvliege­n naar Gdansk. “Maar Gdansk heeft dan een belangrijk­e competitie­wedstrijd, die ze moeilijk kunnen verplaatse­n”, aldus Leenders. “Daarom hebben ze meteen het voorstel gedaan om de match toch nu te spelen, maar dan wel zonder publiek. Zij kiezen voor sereniteit. Dat is hun beslissing. En daar hebben wij alle respect voor.”

Pakkend eerbetoon

De prachtige Ergo Arena - die normaal gezien plaats biedt aan bijna 12.000 toeschouwe­rs - zal vanavond dus zo goed als leeg blijven. Op wat journalist­en en enkele bestuurslu­i na zal er niemand in de tribunes zitten. “Ik snap dat deze stad in rouw is, we leven met al die mensen mee, maar toch vind ik het een vreemde beslissing”, zegt Maaseikvoo­rzitter Mathi Raedscheld­ers. “Wij zouden van die wedstrijd eerder een pakkend eerbetoon voor de burgemeest­er maken, met zoveel mogelijk mensen. Maar blijkbaar gaan ze hier anders met hun verdriet om en verkiezen ze sereniteit. Dat moeten wij accepteren. Al zal er wel een heel vreemde en kille sfeer hangen in die grote arena.”

Mentale uitdaging

De spelers werden gisterenmi­ddag op de hoogte gebracht dat de wedstrijd wel degelijk zou plaatsvind­en, maar dan wel achter gesloten deuren. Iets wat ze in de rijke geschieden­is van de club nog nooit hebben meegemaakt. “Voor alles is een eerste keer”, reageert Jay Blankenau. “Al heb ik met het nationale team van Canada al een paar keer voor een bijna lege zaal gespeeld. Maar dat was dan omdat er geen interesse was. Natuurlijk zal dit bizar aanvoelen, in zo’n gigantisch­e zaal. Het wordt een mentale uitdaging voor beide teams. Nu ja, het is zoals het is. We moeten focussen op volleybal en niet op externe factoren.” Hoe hard het ook klinkt: het leven - en dus ook de sport - gaat inderdaad voort. En dus focust Maaseik zich volop op deze derde wedstrijd in de Champions League. “Natuurlijk is het spijtig dat we in een volleybalg­ek land vertoeven en in een enorme arena zonder volk moeten spelen”, zegt coach Joel Banks. “Maar we hebben alle begrip voor de beslissing van Gdansk. Het zal een eigenaardi­ge partij worden. Maar we zijn profession­als en ik verwacht dat mijn jongens hun job doen.”

 ?? FOTO HBVL ?? De Ergo Arena biedt plaats aan 12.000 toeschouwe­rs, maar blijft vanavond akelig leeg.
FOTO HBVL De Ergo Arena biedt plaats aan 12.000 toeschouwe­rs, maar blijft vanavond akelig leeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium