Het Belang van Limburg

Alle schepenen vervangen na 3 jaar

Tom Thijsen legde nog niet eed af als burgemeest­er

- Rudi DE COCK

Er ligt veel werk te wachten. Ik begrijp de burgemeest­er niet als hij stelt dat ik na drie jaar al zou moeten stoppen

Hoewel Tom Thijsen (CD&V) nog altijd niet de eed heeft afgelegd als burgemeest­er van Kortessem, is dinsdagavo­nd toch de Kortessems­e gemeentera­ad geïnstalle­erd. Daar kwam heel wat publiek voor opdagen.

In de voordracht­sakte staat duidelijk dat de vier schepenen (drie van CD&V en een N-VA’er) na drie jaar vervangen zullen worden. Of dit de continuïte­it ten goede komt, is nog maar de vraag.

Camille Cuyx opende zijn laatste gemeentera­adszitting. Hij vroeg één minuut stilte uit respect voor Roger Stulens, gemeentera­adslid en gewezen schepen in de jaren ‘80, die zich decenniala­ng heeft ingezet voor de gemeente. Vervolgens werden alle 19 gemeentera­adsleden ingezworen. Het was daarbij niet duidelijk of de zittende burgemeest­er, Tom Thijsen (CD&V), als gemeentera­adslid dan wel als burgemeest­er werd ingezworen. Hij moet immers de eed nog afleggen bij de provincieg­ouverneur. De datum hiervoor is nog niet bekend. Het

Kleuters

Luc DULLAERS Schepen N-VA heeft abnormaal lang geduurd in Kortessem voor de nieuwe coalitie tot stand kwam. Dat had deels te maken met een verkiezing­sklacht over een foute telling, maar vooral met de breuk binnen N-VA. CD&V heeft in de nieuwe coalitie 10 zetels, N-VA 1.

Na de eedafleggi­ng vond de voorzitter­swissel plaats. Cuykx introducee­rde met een kwinkslag Anneke Baillien (CD&V): “Anneke is kleuterlei­dster. Zij kan ook omgaan met volwassen kleuters.” Het publiek kon de grap wel smaken. Baillien zelf bleef onverstoor­baar en ging gemoedelij­k over tot het overlopen van het aantal schepenen. Miet Jorissen, vanaf 2022 vervangen door Alex Wouters, neemt Cultuur, Jeugd, Sport, Bibliothee­k en Toerisme voor haar rekening. Camille Cuyx (Donald Martens vanaf 2022) wordt schepen van Omgeving en Openbare Werken. Ria Steegmans (Nicole Gielen vanaf 2022) wordt schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité. Luc Dullaers, de enige schepen voor N-VA, is bevoegd voor Economie, Wonen en Landbouw. Wie hem in 2022 opvolgt is door de interne strubbelin­gen bij de partij nog niet bekend. Burgemeest­er Tom Thijsen staat er wel op dat Dullaers maar schepen blijft tot december 2021. “Ik reken erop dat N-VA de rangen sluit en voor de laatste drie jaar een andere schepen heeft”, zei hij daarover eerder. “Als ze daar niet in slagen, zullen we de vierde schepen mogelijk niet meer aanduiden.” Daarna kregen alle fractielei­ders al een eerste keer het woord. Van de vijf fractielei­ders zijn er vier vrouwen. De burgemeest­er sloot de installati­evergaderi­ng af met woorden van hoop op eendracht in de belangrijk­e dossiers die op de plank liggen. Schepen Luc Dullaers (N-VA) verklaarde achteraf dat hij de breuk binnen zijn partij nu achter zich wil laten. Hij gaat zich focussen op zijn bevoegdhed­en: “Met een Cel Lokale Economie gaan we ondernemer­s weer verbinden met elkaar. Ik wil de economie stimuleren en onze landbouwer­s verenigen. Er ligt veel werk te wachten om Kortessem vooruit te laten gaan. Ik begrijp de burgemeest­er niet als hij stelt dat ik na drie jaar al zou moeten stoppen”, besloot de schepen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Van de vijf fracties in de gemeentera­ad, worden er vier geleid door een vrouw.
FOTO TOM PALMAERS Van de vijf fracties in de gemeentera­ad, worden er vier geleid door een vrouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium