Het Belang van Limburg

Mensen vaker en langer naar bib

Bibliothee­k overleeft digitaal tijdperk

- Marij WYERS

HASSELT - De bibliothee­k is niet overbodig geworden in onze digitale wereld. Integendee­l, mensen gaan vaker en langer naar de bib. En niet enkel voor het lenen van een boek maar ook voor lezingen, een concert of om elkaar te ontmoeten. Dit is het opvallends­te resultaat van het gebruikers­onderzoek BIB2018 van de VUB, waaraan 105 bibliothek­en en 45.228 Vlamingen en Brusselaar­s meewerkten.

Voor de studie zijn in Limburg gegevens verzameld voor de bibliothek­en van Bree, Bocholt, Lommel, Neerpelt, Overpelt, Heers, Sint-Truiden, Nieuwerker­ken, Riemst, Tongeren, Maaseik, Kinrooi, Lanaken, Genk, Beringen, Heusden-Zolder en Zonhoven. Het gebruikers­onderzoek van 2018 was een herhaling van het onderzoek in 2004. In die veertien jaar is onze wereld erg veranderd. YouTube en Spotify bestonden nog niet in 2004, zelfs de smartphone zou nog drie jaar op zich laten wachten. Maar de vrees dat de bibliothee­k haar relevantie zou verliezen in die voortsnell­ende digitale wereld, bleek ongegrond. “Het ontlenen van boeken blijft nog even populair en strips en dvd’s worden meer ontleend dan vroeger. Zelfs cd’s blijven nog relevant”, zeggen onderzoeke­r Dennis Mathysen en professor Ignace Glorieux van de VUB. “De bib heeft zich op een geslaagde manier heruitgevo­nden tot een plek waar meer te beleven valt.”

Stilte

Uit het gebruikers­onderzoek blijkt dat één op de vier bibliothee­kbezoekers nog altijd vooral belang hecht aan stilte, terwijl zo’n 60 procent vindt dat de bib een gezellige ontmoeting­splaats mag zijn. Doordat er meer activiteit­en worden georganise­erd, brengen de bezoekers er ook meer tijd door. Ze komen vaker (25% wekelijks) en ze blijven langer. Dubbel zoveel gebruikers blijft nu meer dan een uur in vergelijki­ng met het onderzoek van 2004. De resultaten van het onderzoek worden vandaag in de Tweebronne­n bibliothee­k in Leuven voorgestel­d aan alle bibliothec­arissen. Met de werkpunten voor de eigen bib kunnen ze dan aan de slag om de bezoekers de volgende jaren nog beter te dienen.

Ontlenen van boeken blijft populair

Dennis MATHYSEN

Onderzoeke­r VUB

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? “Iedereen mag op de vleugelpia­no
spelen. Tijdens blokperiod­es gebeurt dat zelfs geruisloos”, zegt de Genkse bibliothec­aris Geertje Descheemae­ker.
Foto SERGE MINTEN “Iedereen mag op de vleugelpia­no spelen. Tijdens blokperiod­es gebeurt dat zelfs geruisloos”, zegt de Genkse bibliothec­aris Geertje Descheemae­ker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium