Het Belang van Limburg

“Hij geeft een stem aan zij die doorgaans moeten zwijgen”

Eredoctora­at UHasselt voor commissari­s kinderrech­ten

- Miranda GIJSEN

De faculteit Rechten van de Universite­it Hasselt bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met de uitreiking van een eredoctora­at aan Vlaams kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n. De 46-jarige Oost-Vlaming staat al tien jaar aan het hoofd van het kinderrech­tencommiss­ariaat dat de rechten, noden en belangen van minderjari­gen vertolkt bij het Vlaamse Parlement.

Met een korte ‘stoet der togati’ door de gangen van de oude gevangenis in Hasselt begon gisteren de viering van tien jaar faculteit Rechten aan de Universite­it Hasselt. Meteen ook de aanleiding om een nieuwe eredoctor voor te dragen. Kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n wordt de 76ste eredoctor van de UHasselt.

“Omdat hij een stem geeft aan zij die doorgaans moeten zwijgen”, zegt rector Luc De Schepper. “Hij heeft gevoelige thema’s onder de aandacht gebracht en er is bij hem een onvermoeib­are drang om iets bij te dragen. Die sociale bewogenhei­d werkt inspireren­d.”

Ontroerd

Vanobberge­n raakt ontroerd door zo veel lof over zijn werk en persoonlij­kheid. “Maar ik ben ook heel blij met deze erkenning. Ik verwijs graag naar een van mijn lievelings­dichters die stelde dat er twee soorten mensen zijn op deze wereld. Zij die hun leven hebben gekregen en zij die hun leven moeten verdienen. Ik draag deze eretitel graag op aan die tweede groep.”

Als kinderrech­tencommiss­aris vertolkt Bruno Vanobberge­n de stem van de kinderen. Het afgelopen jaar behandelde het commissari­aat ruim 1.200 meldingen, onder meer over onderwijs en pesten, maar ook over het lot van minderjari­ge vluchtelin­gen.

Nieuwe uitdaging

De 46-jarige Gentenaar zat tien jaar lang op de stoel van kinderrech­tencommiss­aris en start op 1 maart aan een nieuwe uitdaging als algemeen directeur van het nieuwe Vlaamse Agentschap Opgroeien, de samensmelt­ing van Kind en Gezin en Jongerenwe­lzijn. “Of ik een steen heb verlegd? Ik ben vooral trots op het herstelger­icht sanctiebel­eid dat we in het middelbaar onderwijs mee hebben vormgegeve­n. Jaarlijks worden zo’n 3.600 leerlingen van school gestuurd, dat cijfer daalt nu voor het eerst. We vragen nu aan scholen om eerst de weg van bemiddelin­g te kiezen en te bekijken of er zo een oplossing mogelijk is.”

Het eredoctora­at van Vanobberge­n past binnen het tienjarig bestaan van de faculteit Rechten van de UHasselt. “Twee decennia hebben we moeten strijden voor deze faculteit”, zegt rector Luc De Schepper. “Als ik vandaag met beleidsmak­ers over het nieuwe groeiplan spreek, dan verwijs ik graag naar het succes van onze rechtenopl­eiding. Voor de komst van deze richting lag de participat­iegraad van de Limburgse jongeren aan de opleiding Rechten 35 procent lager dan elders in Vlaanderen. Vandaag is die achterstan­d helemaal weggewerkt.”

Ook ererector Harry Martens blikt als voorzitter van het opleidings­bestuur tevreden terug op de afgelopen tien jaar. “De opleiding Rechten aan de UHasselt bereikt vandaag meer kansengroe­pen dan eender welke andere faculteit. Er wordt dus talent aangeboord dat voorheen niet of nauwelijks de weg vond naar de universite­it.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Rector Luc De Schepper (links) en eredoctor Bruno Vanobberge­n.
FOTO SVEN DILLEN Rector Luc De Schepper (links) en eredoctor Bruno Vanobberge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium