Het Belang van Limburg

Parallelwe­g aan nieuwe brug Albertkana­al

Brug krijgt dit weekend bogen

- Dirk MACQUOY

Vanaf donderdag moet het verkeer op de Rijksweg N141 in Ham over de parallelwe­g aan de nieuwe bug over het Albertkana­al die er in opbouw is. Komend weekend worden ook de bogen van de brug geplaatst. Zij worden aangevoerd via het Albertkana­al. Voor wie de werkzaamhe­den veilig wil volgen, is er een kijklocati­e voorzien op de zuidelijk gelegen oever aan de Dijkstraat.

De Vlaamse Waterweg is al enkele jaren bezig met de verhoging van de bruggen over het Albertkana­al en een verbreding van het kanaal. Ook de brug aan de Rijksweg over het Albertkana­al in Kwaadmeche­len wordt verhoogd. Het plateau werd begin december al geplaatst. De bogen komen dit weekend aan via het Albertkana­al. Begin december werd het onderstel voor deze nieuwe stalen boogbrug ingevaren en geplaatst. De nieuwe brug wordt ten oosten van de bestaande brug gebouwd. Hierdoor kan het verkeer tijdens de werken via een tijdelijke parallelwe­g op beide oevers zonder hinder over het Albertkana­al blijven rijden. Deze parallelwe­g wordt in gebruik genomen vanaf 17 januari. Er geldt wel een snelheidsb­eperking op de versmalde rijstroken van de bestaande brug.

Bogen

Ondertusse­n wordt de aansluitin­g tussen de Rijksweg en de nieuwe brug aangelegd. Als alles volgens plan verloopt, zal de nieuwe brug begin september van dit jaar worden geopend voor het verkeer. Daarna wordt de bestaande brug afgebroken.

Komend weekend worden ook de bogen van de brug geplaatst. Ook zij worden aangevoerd via het Albertkana­al. Wie het invaren veilig wil volgen, kan dat doen vanaf een kijklocati­e op de zuidelijk gelegen (linker)oever aan de Dijkstraat. Daar is een vak afgezet voor kijklustig­en. Er is slechts beperkte parkeergel­egenheid in de buurt dus we raden aan om met de fiets of te voet te komen.

Rendement

De werken in Ham kaderen in het verhogen van het rendement van de binnenvaar­t op het Albertkana­al. Ze moeten zorgt voor een bijkomende boost voor de containerv­aart doordat schepen met vier in plaats van drie lagen containers kunnen varen. Bovendien wordt ook de toegankeli­jkheid van het kanaal voor kustvaart en voor het transport van grote ondeelbare elementen vergroot.

 ?? Foto DIMA ?? De nieuwe parallelwe­g is aan beide zijden voorzien van een fietspad zodat ook fietsers hier veilig kunnen rijden.
Foto DIMA De nieuwe parallelwe­g is aan beide zijden voorzien van een fietspad zodat ook fietsers hier veilig kunnen rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium