Het Belang van Limburg

Raf en Birgit uit Ulbeek timmeren aan Spaanse droom

In ‘Eviva España’, waarin Annemie Struyf Vlamingen opzoekt die in Spanje hun geluk zijn gaan zoeken, loopt het verhaal van Raf en Birgit uit Ulbeek als een rode draad door de reeks. “In Asturië zijn we eerder toevallig terechtgek­omen,” vertellen ze.

- Raymond DE CONDÉ www.lacollecha.es ‘Eviva España’, Eén, 20.35 uur

Vorige week was te zien hoe Raf en Birgit leefden in Ulbeek, bij Wellen. Raf was zelfstandi­g IT-consultant voor bedrijven die drones willen bouwen. Hij zette zijn tv aan met spraaktech­nologie. De twee bleken verwoede verzamelaa­rs. Birgit had wel veertig serviezen. Een probleem, als je naar Spanje wilt verhuizen.

“Wij waren vooral op zoek naar een plek in de natuur, waar we rust konden vinden”, vertelt Raf. Daar praatte het koppel al jaren over. “Wij droomden vooral van een ecologisch­e hobbitwoni­ng in de natuur. Daar hadden we heel wat prospectie voor gedaan. We zijn gaan scouten in Wales, in Frankrijk, Hongarije en Portugal. De trigger om de stap te zetten, was dat Birgit, samen met een veertigtal andere werknemers, haar job bij de Vlaamse overheid verloor. Op de terugweg van Portugal zijn we in Asturië, in Noord-Spanje terechtgek­omen, waar we een stuk grond hebben ontdekt op een berg in La Collecha, met een schitteren­d zicht op de vallei, met bossen en oude loofbomen. En beren en wolven, al hebben we die zelf nog niet gezien. Maar wat de beren betreft hoeft dat ook niet.” (lacht)

Uitstekend­e wifi

Aan die hobbitwoni­ng zijn Raf en Birgit nog niet toe. “Er zijn maar heel weinig plaatsen in Europa waar je die legaal mag bouwen. Ook hier niet. We hopen dat later te mogen doen als onderdeel van een toeristisc­h project, waar we nu al aan werken. We zijn bijvoorbee­ld een schuur aan het ombouwen tot een tweepersoo­nsguesthou­se voor rustzoeker­s, met een buitensaun­aatje en een vuurplek erbij. Dat wordt een gezellig, off-grid (losgekoppe­ld van het energienet, nvdr.) , passief huisje. Een unicum in deze streek. Ons eigen huis moeten we in steen bouwen. Dat houden we zo klein mogelijk, maar wel voorzien van eigentijds­e apparatuur, want terug naar de natuur gaan betekent niet dat je ook honderd jaar moet teruggaan in de tijd. Er is hier een uitstekend wifisignaa­l.”

Eigen tempo

In de eerste aflevering was te zien dat het koppel zelf een weg heeft moeten aanleggen. Kostprijs: 20.000 euro. “We hebben ons huis in Ulbeek verkocht en leven voorlopig van onze spaarreken­ing. We proberen de investerin­gen te beperken, want we hebben voor een onbekend pad gekozen en dat houdt ook een risico in. Het wordt een heel lange weg, maar we zijn niet gehaast. We stellen ons geen deadlines en doen alles op ons ei

gen tempo. Dat was in België anders.”

Het weer in Asturië verschilt niet zo erg van het weer in Ulbeek. “Het is hier nu 13 graden, heerlijk zonneweer. ’s Nachts wordt het min 2. In de zomer, toen het geweldig weer was in België, was het hier druilerig. Maar normaal gezien is het weer hier beter en warmer.”

Witte azijn

In de eerste aflevering zat een oneliner van Birgit – “Ulbeek, of all

places” – waaruit sommige kijkers zouden kunnen concludere­n dat ze vanuit Spanje neerkijken op hun vroegere woonplaats. “Dat was zeker niet zo! We hebben altijd graag in Ulbeek gewoond en hebben er vrienden met wie we via WhatsApp contact houden. We zijn uit België weggegaan om rust te vinden, weg uit de mallemolen. We voelen ons hier vrijer, meer op ons gemak. We leren andere mensen kennen. Tot onze verbazing komen nogal wat twintigers en dertigers in deze streek wonen. Geen Spanjaarde­n, wel Engelsen, Fransen en Denen. Asturië zal de komende jaren zeker meer bekend worden, ook door toerisme dat respect heeft voor de natuur, in tegenstell­ing met het toerisme aan de costa’s. Een andere verrassing was dat het hier een mijnstreek is. De laatste steenkolen worden hier ontgonnen, twintig jaar na Limburg is het hier ook reconversi­e. Als mijnwerker­sdochter boeit me dat wel”, vertelt Birgit.

Is er dan niks wat ze missen op hun Spaanse berg? “Witte azijn!” lacht Birgit. “Dat vind je hier niet en het is toch belangrijk voor de ecologie. Hier zijn ook geen kringwinke­ls. Gelukkig maar, want anders kwamen we weer in de verleiding om tweedehand­sspullen te gaan kopen. Misschien eerder zelf een kringwinke­l beginnen...”

 ?? Foto HBVL ?? Ze zochten een nieuwe thuis in Wales, Hongarije, Frankrijk en Portugal, maar uiteindeli­jk vonden Raf en Birgit hun geluk in Asturië.
Foto HBVL Ze zochten een nieuwe thuis in Wales, Hongarije, Frankrijk en Portugal, maar uiteindeli­jk vonden Raf en Birgit hun geluk in Asturië.
 ?? ??
 ?? FOTO ?? Het uitzicht vanuit het nog te bouwen guesthouse.
FOTO Het uitzicht vanuit het nog te bouwen guesthouse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium