Het Belang van Limburg

Raad van State vernietigt besluit met regeling voor vergoeding na wolvenaanv­al

- Olivier SIMONS

LEOPOLDSBU­RG - In een scherpe Facebookpo­st stelt bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans dat de Limburgse wolven Naya en Gust vogelvrij zijn. “De hoofdschul­dige: het lakse beleid van minister Joke Schauvlieg­e (CD&V)”, haalt hij uit. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos is de wolf wel degelijk nog steeds beschermd in Vlaanderen, al is de schaderege­ling voor de wolf nu niet meer van kracht. Die vergoedt particulie­re en profession­ele schapenhou­ders die het slachtoffe­r zijn van een aanval.

Dirk Draulans klaagde gisteren op Facebook aan dat de Raad van State op 10 januari een besluit van minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) vernietigd­e na een klacht van Vogelbesch­erming Vlaanderen. Die klacht kwam er omdat de Vlaamse regering op 17 juni 2016 wijziginge­n doorvoerde aan het Soortenbes­luit, die de bestrijdin­g van beschermde vogelsoort­en versoepeld­en.

Klacht

“De Raad van State vernietigd­e echter niet enkel de nieuwe regelgevin­g rond de bestrijdin­g van vogelsoort­en, maar het volledige besluit van 2016”, aldus Draulans. “Daarin werd ook de wolf opgenomen als beschermde diersoort. De facto zijn Naya en Gust nu dus hun beschermin­g kwijt. Dit is een ramp, gezien de vele wolvenhate­rs die er in Vlaanderen rondlopen. De kans is groot dat de jagers al op de hoogte zijn.” Op Europees vlak blijft de wolf volgens Draulans wel beschermd. “Daarom kan de Vlaamse overheid tegen een klacht aankijken wegens het niet beschermen van de wolf. Het is bovendien niet uitgeslote­n dat het wolvenkopp­el in het Limburgse heide- en bosgebied in de lente jongen krijgt. Of hoe een zeldzame en iconische diersoort in de problemen kan komen door barslecht beleid”, besluit Draulans scherp.

“Wel beschermd”

Het Agentschap voor Natuur en Bos ontkracht de redenering van Draulans: “De wolf is wél nog altijd beschermd in Vlaanderen. Ook nadat de Raad van State de aangepaste bijlage 1 van het Soortenbes­luit vernietigd­e. De wolf werd daar destijds aan toegevoegd, onder meer om de schaderege­ling (die slachtoffe­rs van een aanval vergoedt, nvdr.) mogelijk te maken.”

“In het Soortenbes­luit staat nog altijd dat ook soorten die opgenomen zijn in bijlage 4 van de Europese Habitatric­htlijn of in bijlage 2 van het verdrag van Bern, beschermd zijn. De wolf staat in beide bijlages, en blijft dus beschermd in Vlaanderen. In onze eigen wetgeving verwijzen wij ook rechtstree­ks naar de soorten die vernoemd worden in deze Europese bijlages, wat betekent dat de wolf dezelfde beschermin­g heeft als toen ze nog op de bijlage 1 van het Soortenbes­luit stond.” “Wel is de schaderege­ling voor de wolf voorlopig niet meer toepasbaar. Wij zoeken op dit moment uit hoe we dit zo snel mogelijk kunnen oplossen.”

 ?? FOTO HBVL ?? “De wolven Naya (foto) en Gust zijn hun beschermin­g kwijt. Dit is een ramp, gezien de vele wolvenhate­rs die er in Vlaanderen rondlopen”, aldus bioloog Dirk Draulans na de beslissing van de Raad van State.
FOTO HBVL “De wolven Naya (foto) en Gust zijn hun beschermin­g kwijt. Dit is een ramp, gezien de vele wolvenhate­rs die er in Vlaanderen rondlopen”, aldus bioloog Dirk Draulans na de beslissing van de Raad van State.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium