Het Belang van Limburg

Schuldig aan moord op schoonbroe­r

Jury gelooft niet in uitlokking

-

LANAKEN - Mariusz Marciniak (53) is gisteravon­d schuldig bevonden aan moord op zijn Poolse werkmakker (en schoonbroe­r) Dominik Szambelan (31) aan hun werkbusje bij het Lanakense bouwbedrij­f Hermans & Co op 28 februari 2017. Zijn dood was niet uitgelokt door het slachtoffe­r, oordeelde de Tongerse assisenjur­y. “Marciniak had dit concreet misdrijf voor ogen en heeft dit vervolgens ook effectief en weloverwog­en gepleegd”, klonk hun motivatie.

Een ongeluk – Dominik die op het mes viel tijdens een ruzie – vond de jury niet geloofwaar­dig. “Het staat vast dat de geweldpleg­ing opzettelij­k was. De aard en de ernst van de verwonding­en sluiten elke accidentel­e oorsprong uit”, beschreven ze. Het geweld was in de ogen van de jury ook duidelijk erop gericht om het slachtoffe­r te doden. Vooral dan die fatale messteek in de linkerbors­t, waarbij zo goed als het hele lemmet van 20 cm in het lichaam van Dominik ging.

Dat Marciniak daarbij ‘geagiteerd’ was, vonden ze wel logisch maar dat zou hem niet verhinderd hebben om nog even na te denken zoals iedere normale, redelijke mens. Voorbedach­t was het zeker: op basis van de berichtjes naar zijn dochter de avond voordien dat het zou ontploffen, omdat hij een vleesmes naar het werk had meegenomen dat hij anders nooit bijhad en omdat hij het weglopende slachtoffe­r achtervolg­d had met het mes en met grote kracht de fatale messteken had toegebrach­t.

Misbruikt

Zelf had Marciniak de jury nog met een serieus rugzakje opgezadeld voor die zich terugtrok. “Ik ga iets vertellen wat ik nooit aan iemand heb verteld”, zei hij. “In het kindertehu­is ben ik misbruikt als kleine jongen. Dat heeft me getekend. Ik weet wat het betekent, dus ik zou nooit mijn kleinkind of elk ander kind misbruiken. Er is hier veel verteld, ook veel leugens. Wat mij bijzonder veel pijn doet, zijn de beschuldig­ingen over mijn kleindocht­er (6). Die zijn heel beledigend.”

De familie van zijn slachtoffe­r zou hij rechtstree­ks aanspreken: “Ik vind het heel erg dat die kleine jongen moet opgroeien zonder vader. Ik ben zelf opgegroeid zonder vader, ik weet hoe pijnlijk dat is.”

Emmer

Een emmer die overgelope­n was, zo schetste meester Jorgen Van Laer – voor de 8-jarige zoon van Dominik – wat er die ochtend in Lanaken was gebeurd. Voller en voller was de emmer van Marciniak geworden. Door het feit dat hij Dominik aan werk had geholpen, maar dat die een (nog) betere bouwvakker bleek. Door de seksueel getinte chatberich­ten die de jonge Pool aan zijn dochters had gestuurd. Maar vooral: door wat het slachtoffe­r aan dochter A. wilde vertellen over zijn kleindocht­er. “Of Marciniak het meisje (6) heeft betast, daarover nemen we geen standpunt in. Wat telt, is dat Dominik het geloofde. Hij wilde het bespreken met haar moeder”, klonken meesters Dorota Dytrych en Jorgen Van Laer voor de burgerlijk­e partijen. “Zijn eerste reactie als A. hem screenshot­s van haar chats met Dominik stuurt? ‘Nu heb je me in een zeer moeilijk parket gebracht.’ Want nu moet Marciniak iets gaan doen. De tweede repliek: ‘Morgen gaat het ontploffen.’ En drie: ‘Als ik hem dood, hou je dan nog van mij?’ Ik heb zelden zo mooi zwart op wit een voorbeeld van voorbedach­theid gezien.”

Privacy

Voor aanklager Patrick Boyen was het duidelijk: “Dit was de kroniek van een aangekondi­gde moord. Je hebt die drie cruciale berichten de avond voordien. Die woorden kan je niet negeren. Zeker niet als die persoon de volgende ochtend effectief gedood wordt, door de persoon die de woorden schrijft.”

Hij had het leven uitgeteken­d, van die twee Polen met één doel. “Die mannen zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Ze leven zuinig, gaan maar om de zes à zeven weken naar huis om daar hun geld voor het gezin af te geven. Ze leven samen in een kleine ruimte, met weinig privacy en zonder grote luxe. En hoe gaat dat als je op elkaars lip leeft? Wat gebeurt er met een binnenvett­er en iemand met een open karakter samen, als mensen niet met elkaar praten? Dan borrelen problemen op.”

Uitgelokt

De verdedigin­g, met meesters Jan Keulen en Lisa Ceunen, zag dat anders: “De emmer is volgelopen, ja. Maar Dominik heeft hem wel volgeschep­t. Dit is doodslag, geen moord. En uitgelokt door Dominik.”

Hij las de chats heel anders: “Wat ging er vooraf aan de woorden dat het ging ontploffen? Een berichtje van dochter A. aan Dominik: ‘Papa, heeft mij gezegd dat gij getikt zijt.’ Dat weet Dominik nu, dat is de situatie die gaat ontploffen.”

Meester Keulen pleitte hoe het in het werfbusje de volgende ochtend uit de hand liep. Door Dominik die Mariusz even verneukt als zijn dochter noemde. Maar die vooral zijn relatie met zijn nicht geheim wilde houden. En Mariusz die eiste dat Dominik stopte met zijn dochters seksuele chats te sturen. “‘Hou u bezig met uw eigen vrouwen J. en Anna.’ Daarop is Dominik ontploft. Bij het horen van vier letters: A-N-N-A – de minnares, de nicht die hier is komen getuigen dat ze allebei zouden verstoten worden door de familie als het zou uitkomen.” Vandaag beslissen hof en jury over de straf voor Marciniak.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? “Ik ben zelf misbruikt in het kindertehu­is”, zei Mariusz Marciniak voor zijn veroordeli­ng.
Foto SVEN DILLEN “Ik ben zelf misbruikt in het kindertehu­is”, zei Mariusz Marciniak voor zijn veroordeli­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium