Het Belang van Limburg

May ploetert voort

Vertrouwen­sstemming overleefd, maar hoe moet het nu verder?

- Marc VANDEWEYER

LONDEN - De Britse premier Theresa May heeft gisteravon­d de vertrouwen­sstemming in het Lagerhuis overleefd. De door Labour-oppositiel­eider Jeremy Corbyn ingediende motie van wantrouwen werd met 325 tegen 306 stemmen verworpen. May houdt daarmee tot nader order de regie over het Britse Brexitbele­id, ook al verwierp datzelfde Lagerhuis 24 uur eerder op verpletter­ende wijze ‘haar’ Brexit-deal met de Europese Unie.

Labour-leider Jeremy Corbyn had de motie van wantrouwen de avond tevoren ingediend nadat het Lagerhuis het akkoord met de EU met 432 tegen 202 stemmen dumpte. De uitslag van de vertrouwen­sstemming kwam niet als een verrassing. Theresa May had in de loop van de dag al de steun gekregen van de groep harde Brexiteers in haar eigen Conservati­eve fractie – die dinsdagavo­nd nog met 118 tegen de Brexit-deal stemden, ondanks haar emotionele pleidooi. May was ook gaan samenzitte­n met de leiders van de kleine NoordIerse DUP-fractie die haar minderheid­sregering in het Lagerhuis op de been houdt maar eveneens tegen haar Europese deal had gestemd. De DUP-leiding verzekerde May van zijn steun maar wil daarvoor meer invloed bij het uitwerken van een mogelijke nieuwe Brexit-regeling.

De motie van wantrouwen werd behalve door Corbyns eigen Labour-fractie ook gesteund door de Schotse nationalis­ten (SNP), de Liberal Democrats, de Welshe partij Plaid Cymru en de Green Party. De tekst kon niet kernachtig­er: ‘Dit Huis heeft geen vertrouwen in Hare Majesteits regering’.

“Zombierege­ring”

In het voorafgaan­de debat – in een halfleeg Lagerhuis – had Corbyn vanwege de “nederlaag zonder weerga in de parlementa­ire geschieden­is” het aftreden van May gevorderd. “De premier leidt een ‘zombierege­ring’, nu zij een grote nederlaag heeft geleden in het parlement over haar Brexitdeal. Als een regering de eigen wetgeving niet meer door het parlement kan krijgen, moet ze het land ingaan voor een nieuw mandaat”, aldus de Labourleid­er.

“Nationale ramp Corbyn”

May verdedigde haar regering met een aanval op Corbyn: “De leider van de oppositie heeft gezegd dat er niet alleen tegen iets moet worden gestemd, maar ook vóór iets. Alleen heeft hij nog nooit gezegd waar dan vóór moet worden gestemd.” Corbyn als premier zou een “nationale ramp” betekenen, aldus May. “De stemming van gisteren toonde aan dat er nog een lange weg te gaan is om het Verenigd Koninkrijk weer te verenigen. Maar de regering nu wegstemmen, is niet de juiste manier om dat voor elkaar te krijgen.” Het Verenigd Koninkrijk moet terug een land worden “waar mensen samenwerke­n aan een betere toekomst. Mijn regering wil zich daar ten volle voor blijven inzetten” “Ik ben trots op alles wat we hebben bereikt. Ik hoop dat u tegen de motie stemt”, besloot ze.

 ?? Foto REUTERS ?? Als een kat met negen levens overleefde Theresa May ook gisteren de vertrouwen­sstemming.
Foto REUTERS Als een kat met negen levens overleefde Theresa May ook gisteren de vertrouwen­sstemming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium