Het Belang van Limburg

Limburgse kmo’s nog altijd niet klaar voor harde brexit

-

HASSELT - Volgens Voka Limburg zijn Limburgse kmo’s nog altijd niet voorbereid op een harde brexit. “Zo hebben heel wat kmo’s die exporteren naar Groot-Brittannië nog geen uniek identifica­tienummer aangevraag­d. Zo’n EEORI-nummer is bij een harde brexit noodzakeli­jk om handel te blijven drijven”, zegt Johann Leten van Voka Limburg.

Uit cijfers van de FOD Financiën en de douane blijkt dat slechts één op de vijf Belgische bedrijven die handel drijven met Groot-Brittannië een EEORI-nummer hebben aangevraag­d. Nochtans is GrootBritt­annië de vierde handelspar­tner van Vlaanderen, goed voor in totaal zo’n 8,8 procent van de Vlaamse export.

Volgens Fevia, de federatie van de Belgische voedingsin­dustrie, zijn het vooral de voedingspr­oducenten die gevoelig zijn voor de gevolgen van een harde brexit. Ook de chemiesect­or, machinebou­wers en de tapijtsect­or kunnen er nare gevolgen van ondervinde­n. Daarnaast telt Limburg met Nelissen en Vandersand­en twee grote baksteenpr­oducenten voor wie Groot-Brittannië een belangrijk­e afzetmarkt is. “Maar gelukkig hebben we niet alle eieren in één mand gelegd”, klinkt het bij die twee bedrijven.

Het consuyltan­cyhuis PwC raamde recent nog dat de helft van de Limburgse kmo’s niet klaar is voor een harde brexit. Een meer recente enquête van VKW en Unizo Limburg wees uit dat drie op de tien Limburgse bedrijven bang zijn voor de gevolgen van een harde brexit. De FOD Economie herinnert er daarom aan dat ze brexit.belgium.be in het leven hebben geroepen, een speciale website die bedrijven moet helpen bij de voorbereid­ing op de brexit. Die bevat ook een ‘brexit impact scan’, die de invloed van de brexit op een bedrijf meet.

→ brexit.belgium.be

→ brexit-impact-scan.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium