Het Belang van Limburg

Burn-out grijpt om zich heen

Studie ACV-Limburg waarschuwt voor “uitslaande brand” onder werknemers

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Steeds vaker worden Limburgse werknemers geconfront­eerd met verschijns­elen die duiden op een burn-out, hetzij persoonlij­k, hetzij in hun omgeving. Dat blijkt uit een bevraging van ACV-Limburg. “Drie procent van de ondervraag­den had zelf ooit een burn-out, maar liefst 84 procent kent in zijn of haar omgeving wel iemand die er het slachtoffe­r van was.”

Eén op de twee Limburgse werknemers heeft na het werk vaak geen fut meer om nog iets anders te doen, zelfs niet voor vrijetijds­activiteit­en. Eén op de twee Limburgers piekert na de uren nog verder over het werk. Zes op de tien werknemers krijgen zelden of nooit een schouderkl­opje. En zes op de tien Limburgers hebben lichamelij­ke klachten door hun job. Dat zijn enkele opmerkelij­ke resultaten uit een onderzoek van de christelij­ke vakbond ACV-Limburg bij meer dan 8.000 Limburgse werknemers. “De indicatore­n die wijzen op een mogelijke burnout brengen dus weinig goed nieuws”, aldus Jean Vranken, voorzitter van de vakbond.

Geen fut meer

Opvallend: de helft van de Limburgse werknemers in de leeftijdsg­roep van 26 tot 39 jaar zegt geen fut meer te hebben voor vrijetijds­activiteit­en of sociale contacten na het werk. Deze vaststelli­ng komt volgens ACV-Limburg overeen met eerder onderzoek waarin deze leeftijdsc­ategorie extra gevoelig blijkt te zijn voor burn-outs. ACV-Limburg spreekt over “een uitslaande brand”. Steeds meer werknemers worden geconfront­eerd met een burn-out of met symptomen die daarop wijzen, hetzij persoonlij­k, hetzij in hun omgeving. Drie op de honderd ondervraag­den hebben zelf ooit een burn-out gehad, 84 procent kent wel iemand die een burn-out heeft gehad. “Dit toont aan hoe wijdverspr­eid de klachten zijn”, aldus Vranken.

Preventie

Volgens de voorzitter van ACVLimburg blijkt uit de literatuur over het onderwerp dat een burnout – de fysieke, emotionele en mentale uitputting ten gevolge van langdurige overbelast­ing – vrijwel altijd werkgerela­teerd is. Een burn-out is vaak een gevolg van weinig variatie, te hoge werkdruk, te weinig zelfstandi­gheid in het werk of een moeilijke relatie met collega’s of leidinggev­enden. “De uitslaande brand moet dan ook aan de bron worden aangepakt: op de werkvloer.” De wetgever legt dan ook een belangrijk­e verantwoor­delijkheid voor de preventie van burnouts bij de werkgever, zegt Jean Vranken.

“De wetgever verplicht de werkgever om een preventieb­eleid te ontwikkele­n om de gezondheid en de veiligheid van de werknemers te beschermen. Daarbij moet ook aandacht besteed worden aan de psychosoci­ale aspecten van het werk. Eens de problemen gekend zijn, moeten in overleg met het personeel de juiste preventiem­aatregelen genomen worden.”

Loonverlie­s en kost

Uit de bevraging blijkt ook dat burn-outs een steeds belangrijk­er thema worden in de bedrijven. Meer dan 70 procent van de ondervraag­den vindt dat de bedrijven maatregele­n moeten nemen om burn-outs te voorkomen. “De bedrijven hebben daar ook alle belang bij. De gevolgen van een burn-out zijn immers aanzienlij­k: werknemers die getroffen worden door een burn-out zijn gemiddeld zes tot twaalf maanden afwezig. Dat betekent voor de werknemer een aanzienlij­k loonverlie­s, om van het psychische leed nog te zwijgen, en voor de werkgever een aanzienlij­ke kost.” Des te verrassend­er is volgens Jean Vranken dan ook dat twee op de drie Limburgers aangeven dat ze niet of niet zeker weten tot wie ze zich kunnen wenden met mogelijke burn-outklachte­n. “Er is dus nog veel werk.”

 ??  ??
 ?? Foto SD ?? Jean Vranken van ACV-Limburg.
Foto SD Jean Vranken van ACV-Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium