Het Belang van Limburg

“Zonder auto kom je in Limburg nergens”

- Paul Cuenen, Bilzen

BILZEN - Met interesse heb ik de lezersbrie­ven van Jos DIgneffe en Stefan T’Jolyn (ACOD) van vorige week gelezen. Het verhaal van de heer Digneffe kan ik volledig bijtreden. Niemand zit te wachten op de sneltram en deze zal niets bijdragen tot verbeterin­g van het verkeer in de regio. Dat heeft de heer T’Jolyn nog steeds niet begrepen.

Maar ja, veel geld uitgeven aan onnodige en megalomane projecten is een Belgische specialite­it.

Dat Limburg de dupe zal worden van het rekeningri­jden voor personenwa­gens, hoeft geen betoog. Kijk maar eens hoeveel stations wij in Limburg hebben en zoek dan eens uit waar je overal naartoe kunt. Zonder auto kom je nergens. En het rekeningri­jden is een verkapte vorm van de zoveelste belasting op de auto.

Men krijgt er niet genoeg van. En dan beweert de regering dat zij vervuilers willen bestraffen. Maar zij doen niets om zelfs maar een begin te maken om milieuprob­lemen op te lossen. En dan nog een pittig verhaaltje voor de heer T’Jolyn. Een tiental dagen geleden gingen wij met de familie naar Londen en we namen de Eurostar. Men moet een uur voor het vertrek aanwezig zijn in Brussel. Dat betekent voor een Grote-Spouwenaar om kwart voor vijf opstaan, daar we om acht uur in Brussel moesten zijn. Maar dan moesten we nog eerst met de wagen naar Bilzen Station. Je gaat op reis in de beste stemming en dit pak je dan er wel even bij.

Maar terugkomen? Dat is een ander verhaal. We vertrokken om zes uur in Londen en kwamen net op tijd in Brussel om de trein naar Bilzen voor onze neus te zien vertrekken. Mooi, dan wachten op de volgende trein rond 10 uur naar…..Hasselt, want Bilzen bestaat niet meer of je wacht tot de volgende ochtend 5 uur 23. En wachten in een station is zo erg niet? Nee, niet in het buitenland, daar is volop van alles te doen. Maar in Brussel-Zuid, de hoofdstad van Europa, is alles dicht: geen gelegenhei­d om iets te eten of te drinken, geen toiletten. Dus wachten in een koude gang en om half twaalf in Hasselt doodmoe, dorstig en uitgehonge­rd aankomen. En dan moeten hopen dat de familie klaar staat met vervoer om ons thuis te brengen, met de auto natuurlijk. Moraal van dit verhaal: in België kom je nergens zonder wagen en in Limburg helemaal nergens. Ik maak dit al 50 jaar mee.

En dit zou minder erg zijn als er een oplossing in de maak zou zijn. Maar dat zie ik voor 2120 niet gebeuren.

 ?? FOTO AVT ??
FOTO AVT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium