Het Belang van Limburg

Hebben we nu allemaal een geel hesje aan?

Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t.

- Marcel GRAULS

de gele hesjes dezer dagen de chicste modehuizen geïnspiree­rd hebben, kan niet helemaal waar zijn. Vaak waren ze er al voor de blokkade van Franse trucks aan de Belgische grens was opgezet. En als je in ‘Het Belang van Limburg’ kijkt dan vind je hippe hesjes al in modeartike­len eind jaren vijftig, begin jaren zestig.

Eind 1958 al zijn de dames ‘niet afkerig van een suède hesje’. 1963 lijkt een doorbraakj­aar. In augustus: ‘Het nieuwe modedier: de cobra! Zijn extra soepele huid wordt voor het aanstaande seizoen ver- werkt tot jas, shirt, hesje, tas en schoen.’ ‘Een handbedruk­t zijden hesje’ (september), ‘Het hesje kan worden uitgelengd’ (december). En het hesje wordt er niet goedkoper op: ‘Je kan er al een eentje hebben voor minder dan drieduizen­d frank’, (1984).

Tegen die tijd wordt alles en nog wat fluorescer­end, de wereld moet schitteren. In 1980 in de voetbalwed­strijd ZonhovenRo­tem draagt zelfs de doelman van Rotem (verwarrend) fluorescer­ende handDat schoenen.

Het Vlaamse voorvoegse­l fluo- (net zoals moto, promo- en labo- uit het Franstalig­e landsdeel afkomstig) wint de veldslag: fluo-geel, fluo-vestjes, -hesjes en –jasjes. Nederland houdt het bij fluorescer­end. Het Woordenboe­k van de Nederlands­e Taal verwijst voor ‘hes’ naar de Hessenwage­n waarmee eeuwen geleden via Hessenwege­n, handelsweg­en, vrachten werden vervoerd van Duitsland richting Utrecht. Het waren zware, breedspori­ge wagens met vier paarden, bestuurd door in ‘hessenkiel’ geklede voerlui, de truckchauf­feurs van die tijd.

Vandaag staat het ‘vrolijke’ hesje voor ‘kwaad’, ‘boos’. Hoewel, in Parijs zijn de gevaarlijk­ste betogers die zonder hesje. En de Nederlands­e premier Mark Rutte zei begin dit jaar populistis­ch: “We hebben allemaal een geel hesje aan, tot op zekere hoogte.” De vraag blijft natuurlijk: waar zijn de gilets en de kamizolen gebleven?

 ??  ?? HBvL 17 augustus 1963
HBvL 17 augustus 1963

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium