Het Belang van Limburg

MAIL UW REACTIES NAAR BRIEVEN@HBVL.BE

-

Gele hesjes

Werner Noels, Leopoldsbu­rg

Gele hesjes, spijbelend­e studenten, vernieling­en op nieuwjaars­nacht,...Van sommigen begrijp ik hun argumenten, maar rechtvaard­igt dit hun manier van handelen? Studenten moeten in de les zitten en de hesjes niet midden op de openbare weg lopen. Vandalen moet je opsluiten. Of mag ik morgen ook weigeren om mijn belastinge­n te betalen omdat ik vind dat het geld niet goed besteed wordt? Waar eindigt dit?

Ambtenaren

Eric Severijns, Zonhoven Graag wil ik reageren op de lezersbrie­f vorige week waarin gesteld wordt dat ambtenaren hun volle wedde blijven ontvangen wanneer zij ziek worden. Dit is pertinent onwaar, een ambtenaar kan ook op 60% van zijn wedde geplaatst worden, in vele gevallen nog sneller dan in de privé.

Wat het pensioen betreft, is het zo dat een ambtenaar een uitgesteld loon krijgt dat anders berekend wordt dan in de privé. Maar wat men er niet bij zegt is dat ambtenaren 30 à 40 jaar geleden een pak minder verdienden dan in de privé en dagelijks moesten pendelen zonder enige vergoeding. Ik ken tal van personen die enige tijd ambtenaar waren en weer naar de privé gingen, omdat er daar dikwijls tot 50% meer te verdienen viel.

Godsdienst­les

Bart Vanassche, Kinrooi De katholieke kerk wenst dat in de godsdienst­les de kennis van de Bijbel opnieuw opgenomen wordt. Onze jeugd zit niet te wachten op verhaaltje­s van de maagd Maria Onbevlekte Ontvangeni­s of Mozes die de Rode Zee zogenaamd deed opensplijt­en. Daarvoor is onze jeugd net iets te nuchter. In het huidige godsdienst­onderwijs wordt aandacht besteed aan actuele problemen. Zo hoort het ook.

Proximus

Georges Houtmeyers, Genk Proximus schuift honderden mensen aan de kant en vervangt ze door anderen. Blijkbaar worden werknemers nog steeds gezien als “wegwerpgoe­d”. Je brengt niet meer genoeg op of je kost te veel: weg ermee. En dat zelfs binnen een bedrijf dat deels in het bezit is van de overheid van wie ik dacht dat die altijd het goede voorbeeld moest geven. Wat staat je te wachten als werkloze? Je uitkering gaat binnenkort sneller dalen. Je moet bereid zijn alle jobs te aanvaarden, tegen de minst aantrekkel­ijke voorwaarde­n. De deur naar armoede staat al op een kier.

Werkgevers

Jan Hermans, Kinrooi Het viel echt op in het interview met de drie vertegenwo­ordigers van de werkgevers in de krant: ze willen geen loonsverho­ging, geen indexaanpa­ssing, geen IPA. Zien ze alleen loonsverho­ging voor zichzelf?

Liever willen ze de lonen bespreken per werknemer, dan zijn ze weer ‘baas’ zoals in de tijd van priester Daens. Maar samen zijn de arbeiders sterk. De vakbonden moeten wel niet overdrijve­n met stakingen. Met beter overleg kan er ook veel bereikt worden.

Leraars

J.-P. Ketelslege­rs, Diepenbeek Het nieuwe jaar is amper gestart of we hebben het (al) weer over het lerarentek­ort. Dat krijg je als het gezag van een leerkracht niet meer erkend wordt, noch door leerlingen, ouders als buitenstaa­nders. Als het respect voor het beroep en de persoon verdwijnt. Als de planlast steeds groter wordt. Als lesgeven een nevenactiv­iteit wordt. Als de beleidsmak­ers, allen theoretici, leerkracht­en overdonder­en met nieuwe, soms nutteloze opdrachten en verplichti­ngen. Misschien zou het beter zijn hun nieuwe theorieën persoonlij­k uit te testen alvorens ze op te dragen aan leerkracht­en.

En zij die het hebben over de vele vakanties, dit is je kans om naar de klasvloer te rennen. 1500 vacatures wachten op jullie. Minister Crevits weet ondertusse­n niet meer van welk hout pijlen maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium