Het Belang van Limburg

“Ik zal altijd dezelfde Hans blijven”

Lommelaar Hans Vanaken is na Profvoetba­ller van het Jaar ook Gouden Schoen

- Marnik GEUKENS

Dertig jaar na de eindzege van Lei Clijsters keert de Gouden Schoen terug naar Limburg. Lommelaar Hans Vanaken (26) vervolledi­gt de Brugse hattrick als opvolger van José Izquierdo en Ruud Vormer. “Het is een ongeloofli­jke eer om in deze erelijst terecht te komen”, glunderde Vanaken, die in de eindstand met Mehdi Carcela (Standard) en Alejandro Pozuelo (KRC Genk) twee andere offensieve middenveld­ers voorafging.

Dolgelukki­g maar zoals immer uiterst bescheiden ontving Hans Vanaken zijn trofee uit handen van Dries Mertens. “Dit is een moment, waar je als kind van droomt”, aldus Vanaken. “Vier jaar geleden eindigde ik al eens op het podium, dan begin je natuurlijk wel te hopen dat het er ooit ook echt van komt. Nu heb ik een schitteren­d jaar achter de rug. Kampioen met Club, Supercup gewonnen, Profvoetba­ller van het Jaar geworden. Dan is de Gouden Schoen de perfecte bekroning.”

Mooier dan de landstitel? Of wissel je deze Gouden Schoen meteen in tegen een volgende titel met Club?

Vanaken: “Onmiddelli­jk. Het is een mooie erkenning maar voetbal blijft een teamsport. Ik kan hier ook alleen maar staan dankzij de sterke prestaties van mijn ploegmaats.”

Had je verwacht om met zo’n groot verschil te winnen?

“Toen ik hoorde dat de kloof met Pozuelo na de eerste stemronde al meer dan honderd punten bedroeg, wist ik dat de kans groot was dat ik zou winnen. Hij was in de tweede ronde mijn grootste opponent. Maar ik kan in de heenronde van dit seizoen ook sterke statistiek­en tonen.”

Runner-up Mehdi Carcela was er niet, omdat hij in slaap was gevallen. Jij hebt geen middagdutj­e gedaan?

“(Glimlacht) Nee, daar had ik de tijd niet voor.”

Wordt het een lange nachtrust?

“Ik ben blij dat we pas in de namiddag trainen. Ik hoop zo dadelijk nog een aantal ploegmaats in de zaal terug te zien om een feestje te bouwen. We kaapten de meeste prijzen weg, de terechte beloning voor een heel sterk jaar en het bewijs dat Club erg grote stappen heeft gezet.”

Wat wordt jouw volgende stap? Een transfer naar het buitenland?

“Dat hoeft niet, ik heb het uitstekend naar mijn zin in Brugge. Zowel op als naast het veld. Ik zal alleen nadenken over een vertrek naar het buitenland als de interesse concreet is en de club toont dat ze me erg graag wil.”

Vrees je niet de vloek van de Gouden Schoen? Weinig laureaten konden schitteren het seizoen na hun zege.

“Dat is vooral perceptie, mijn resultaten zullen enorm uitvergroo­t worden. Ik zal echter dezelfde Hans en dezelfde voetballer blijven. Nog beter doen wordt moeilijk, al train ik elke dag om beter te worden. Maar als ik in 2019 dit jaar kan evenaren zal ik al heel tevreden zijn.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? De laureaten van de Gouden Schoen: Tessa Wullaert en Hans Vanaken.
FOTO ISOSPORT De laureaten van de Gouden Schoen: Tessa Wullaert en Hans Vanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium